Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile nipone au găsit cine este RESPONSABIL pentru dezastrul de la Fukushima - FOTO

reuters
Fukushima

Neglijenţa guvernului japonez şi a operatorului centralei nucleare au contribuit la dezastrul de la Fukushima din martie 2011, a decis vineri un tribunal din Japonia, informează agenţia Kyodo, potrivit agerpres.

Conform hotărârii tribunalului districtual din Maebashi, guvernul şi operatorul centralei nucleare au dat dovadă de neglijenţă în pregătirea măsurilor anti-tsunami şi trebuie să plătească 38,55 milioane de yeni (340.000 de dolari) daune persoanelor strămutate.

Suma COLOSALĂ pe care Biserica Anglicană a plătit-o 'să închidă gura' minorilor abuzati SEXUAL

Avocaţii reclamanţilor au spus că a fost prima dată când un tribunal japonez a recunoscut că o astfel de neglijenţă a jucat un rol în cea mai mare catastrofă nucleară de la Cernobîl încoace, care a determinat evacuarea a mii de oameni.

content-image

Decizia a fost prima dintr-o serie de procese intentate de persoane care au fost forţate să plece după ce trei reactoare s-au topit la uzina operată de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc., în zilele de după producerea unui cutremur puternic urmat de un tsunami, în nord-estul Japoniei, pe 11 martie 2011.

Instanţa de judecată a declarat că dezastrul nuclear putea fi prevenit, spunând că statul ar fi trebuit să-şi folosească puterile de reglementare pentru a determina compania TEPCO să ia măsuri preventive.

content-image

Cei 137 de reclamanţi, care s-au mutat în Prefectura Gunma şi în alte părţi, au cerut împreună 1,5 miliarde de yeni despăgubiri pentru suferinţă emoţională, spunând că şi-au pierdut mijloacele de subzistenţă şi s-au confruntat cu dificultăţi o perioadă îndelungată, iar suma pe care o primesc în prezent drept compensare conform directivelor statului nu este de ajuns.

Grupul de reclamanţi include 76 de persoane cărora li s-a cerut să evacueze zona afectată şi 61 care au plecat din proprie iniţiativă.

content-image

Reporterul britanic, care INVENTASE traficanţi de arme în România, şi-a văzut moartea cu ochii

Problemele care au fost ridicate în timpul procesului s-au concentrat pe faptul dacă statul şi TEPCO ar fi putut prevedea tsunami-ul şi dacă valoarea compensaţiei acordate în conformitate cu directivele de stat este suficientă.

content-image

Reclamanţii au pretins că statul şi TEPCO ar fi putut prevedea că valul de peste 10 de metri va lovi centrala, pe baza unei estimări guvernamentale din 2002 care spunea că există un risc de aproximativ 20 la sută ca un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudine 8 să se producă în următorii 30 de ani.

Statul şi TEPCO au susţinut că nu ar fi putut prevedea ce s-a întâmplat şi, chiar dacă ar fi luat măsuri împotriva tsunami-ului în baza estimării pe termen lung, nu ar fi putut evita consecinţele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.