Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile ruse au respins suspiciunile de fraude electorale la Sankt-Petersburg

alegeri rusia

Autorităţile ruse au respins vineri suspiciunile de fraude electorale la Sankt-Petersburg, unde rezultatele unui scrutin local nu au fost stabilite nici la o săptămână după vot, suscitând furia opoziţiei, informează AGERPRES.

Citește și: EXCLUSIV Tribunalul București spune că ministrul Justiției a încălcat legea

Ruşii au fost chemaţi la urne duminică, pentru alegeri municipale şi regionale care au stârnit un val de contestare de mare amploare la Moscova, dar şi controverse la Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca mărime al Rusiei.

În fosta capitală imperială, un guvernator susţinut de Kremlin, Aleksandr Beglov, a fost ales în pofida acuzaţiilor de fraudă formulate de principalul său contracandidat, un comunist, care a declarat că "zarurile au fost măsluite'' şi a abandonat cursa chiar înaintea votului.

În paralel, alegerile pentru deputaţi municipali, organizate în aceeaşi zi la Sankt-Petersburg, au fost marcate de renumărări de voturi care continuau şi după cinci zile.

Citește și: Viorica Dăncilă i-a executat azi! Pe cine a dat afară din Guvern

Întrebat cu privire la ritmul lent în care au loc aceste verificări, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a dat asigurări vineri că nu este la curent cu "situaţii care ar putea pune sub semnul întrebării alegerile din Sankt-Petersburg". "În ceea ce priveşte posibile nereguli minore, Comisia Electorală se ocupa de ele", a adăugat Peskov în timpul unei conferinţe de presă.

După alegerile municipale de duminică, autorităţile din Sankt-Petersburg au cerut o renumărare a voturilor în unele circumscripţii unde au câştigat candidaţi ai opoziţiei. Aceştia din urmă au denunţat o manevră menită să le înlocuiască buletinele cu cele ale candidaţilor puterii.

"Ei ne fură alegerile şi rescriu procesele-verbale. Cei aflaţi la putere se agaţă de fotoliile lor şi nu vor să plece", a declarat pentru AFP Andrei Pivovarov, responsabil al Democraţilor Uniţi, coaliţie formată din candidaţi independenţi. "Ceea ce se întâmplă în acest moment, falsificarea voturilor noastre, este o crimă", a continuat el.

Citește și: Olguța Vasilescu a răbufnit: Cum dracului vine criza peste noi doar când se apropie ăștia de guvernare?

După anunţarea acestor renumărări, militanţi ai opoziţiei s-au unit pentru a supraveghea urnele şi a evita fraudele sau dispariţia de buletine. Cu ocazia uneia dintre aceste acţiuni, un deputat municipal de opoziţie, Ilia Şmakov, a fost arestat în mod violent joi seara de poliţie şi i s-a întocmit un proces verbal pentru "nesupunere", au raportat mass-media locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.