Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile statului privesc impasibile la la dezastrul ecologic uriaș de la 10 kilometri de Capitală

stiripesurse.ro
groapa de gunoi

Putini locuitori ai Bucurestiului si ai judetului Ilfov stiu ca sunt panditi de pericolul urias al poluarii generate de depozitul de Vidra. Un intreg ecosistem a fost distrus prin deversari de levigat provenind de la depozitul Vidra, administrat de ECO SUD S.A., in balta Vadul lui Mosu din comuna Berceni, judetul Ilfov.

In data de 21 august 2018 a fost descoperita o grava poluare la nivelul baltii Vadul lui Mosu, in apropierea comunei Berceni. Conform unui locuitor al comunei Berceni din judetul Ilfov, in timp ce se plimba in apropierea baltii Vadul lui Mosu a constatat o poluare extrem de grava la nivelul baltii. Citat de un cotidian local „Jurnalul de Ilfov” acesta a declarat: „Seara trecută, mă plimbam pe malul bălții, cu câinele și soția când am observat o mulțime de pești ieșind la suprafață cu gurile deschise. Parcă ar fi căutat aer! Dimineață, pe întreaga baltă pluteau sute de pești morți. Am mai văzut și câțiva pescăruși, la malul bălții, care trăgeau să moară. Mâncaseră, probabil, pește din ăla, infectat. Același lucru s-a mai întâmplat și cu două săptămâni înainte de Paști. Atunci au murit numai pești mari, de peste 10 kile! Tone! Tot atunci, am văzut cârtițe ieșind din pământ cu sânge la bot, care apoi mureau! Acum moare peștele care a mai rămas, ăla mic. Balta asta n-are un proprietar. Ține de Apele Române. Am sunat la Apele Române și mi s-a răspuns că situația nu este de competența lor! Am făcut o sesizare și la Garda de Mediu, dar până în prezent nu am primit niciun răspuns. Ăsta e genocid! Ne omoară și pe noi, oamenii, pentru că avem puțurile toate infectate. Nu poți nici să te speli cu apa din puț, că miroase de-ți întoarce nasul! Pânza de apă freatică este distrusă! Natura este distrusă! Mă bate gândul să vând casa și să plec de aici.”

In urma sesizarilor facute de acest cetatean din comuna Berceni, o echipa a Garzii de Mediu Ilfov s-a deplasat doua zile mai tarziu, in apropierea baltii unde s-a constatat ca apa baltii avea o culoare inchisa si un miros nespecific. De asemenea a fost semnalata si mortalitate piscicola. Existand suspiciunea ca poluarea ar proveni de la depozitul de deseuri de la Vidra, depozit ce apartine operatorului Eco Sud SA, comisarii Garzii de Mediu au efectuat o verificare pe amplasamentul acestui depozit de deseuri, acolo unde au descoperit sursa acestui dezastru ecologic.

In urma acestei verificari efectuate de comisarii Garzii de Mediu Ilfov, acestia au constat ca dezastrul ecologic de la balta Vadul lui Mosu a fost generat de evacuarea in aceasta balta a levigatului generat in incinta depozitului de deseuri De la Vidra. Levigatul este cel mai nociv lichid generat de activitatea de depozitare a deseurilor, atat de nociv incat poate distruge in mod ireversibil orice suprafata de teren sau de apa cu care intra in contact.

Conform buletinelor de analiza realizate de ECO SUD S.A. pentru activitatea depozitului de la Vidra, depuse ca parte a documentatiei la APM ILFOV pentru obtinerea unei noi autorizatii de mediu, incarcarea chimica si microbiologica a levigatului generat la depozitul Vidra si evacuat in balta Vadul lui Mosu este extrem de mare, valorile materiei organice prezente in acesta indicand caracterul extrem de nociv al acestuia.

Desi operatorul depozitului are obligatia prevenirii unor astfel de deversari, in urma inspectiei realizate de comisarii garzii de mediu in 21.08.2018, „S-a constatat că, pe cursul bălții Vadul lui Moșu, apa avea o culoare maro închis și miros nespecific bălții. Datorită suspiciunii că poluarea ar proveni de la depozitul de deșeuri Vidra, aparținând SC ECO SUD SA, s-a efectuat o verificare la societatea care administrează depozitul. Pe partea estică a depozitului (celula 4) s-a constatat prezența levigatului în șanțul de colectare și deversarea acestuia pe terenul învecinat și în pârâul Cocioc. (…) Pentru neconformitățile constatate în data de 21.08.2018 și 22.08.2018, comisarii din cadrul GNM CJ Ilfov au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 190.000 de lei, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului și Legea Apelor 107/1996.”

Ce s-a intamplat de fapt: Diguri rupte, pompe defecte si poluari „accidentale”. Conform unei informari transmise de Ministerul Mediului, nr. 5978/GLG/27.09.2018, un dig al depozitului operat de ECO SUD S.A. s-a rupt si astfel levigatul din corpul depozitului s-a scurs in afara depozitului pe campurile agricole invecinate pana in balta Vadul lui Mosu.

S-a mai constatat si ca instalatiile de depoluare a levigatului nu functionau in conformitate cu autorizatia de mediu a celor de Eco Sud SA. De exemplu, o pompa cu rol in tinerea sub control a nivelului de levigat nu functiona. La fel, nu functiona nici una din cele trei instalatii de tratare a levigatului, existente pe amplasamentul Eco Sud SA. Aceasta nefunctionabila era de altfel si cea mai mare din punct de vedere a capacitatii.

Efectul acestor deversari a fost unul extrem de toxic asupra ecosistemului din balta Vadul lui Mosu, apa devenind in scurt timp o mlastina intens poluata. Mii de pesti au murit intoxicati cu levigatul scurs din corpul depozitului. In total autoritatile au adunat  peste de 400 kg de pesti morti dar si cateva zeci de cadavre de pescarusi. Pe langa efectele asupra baltii, scurgerile au afectat intial paraul Cocioc, fata de care nu au fost comunicate aspecte ale efectelor suferite. Unul din cetateni care a fost sa vada dezastrul impreuna cu o asociatie a locuitorilor din zona depozitului Vidra, o asociatie care se opune activitatii realizate de ECO SUD S.A. a declarat „Pe apa bălții, de culoare maronie, plutesc sute de pești cât palma. Aerul miroase pestilențial. Pe mal și la buza bălții se zăresc cadavre de păsări moarte. Mai ales pescăruși. Undeva, în partea opusă a bălții, sute de pescăruși zboară haotic și scot țipete sfâșietoare. În mijlocul acestora, pe apă, plutesc câțiva carași mari, cu burta umflată ca un balon. Dezastrul este mai mult decât evident.”

In urma incidentului din august 2018, Garda de Mediu si Eco Sud SA s-au grabit sa ascunda dezastrul ecologic fara precedent de la balta Vadul lui Mosu invocand urmatoarele in documentele constatatoare: „Operatorul ECO SUD S.A.  a luat masuri de remediere a digului in zona in care au fost identificate deversarile accidentale de levigat”, toate lucrarile fiind realizate pana in 23.08.2018, adica la nici o zi de la constatarea deversarilor de levigat din corpul depozitului, desi intre locul de deversare si balta Vadul lui Mosu sunt nici mai mult nici mai putin de 5 km. Cum a fost posibil realizarea acestor lucrari intr-un timp atat de scurt ramane un adevarat mister.

In aceasta graba a fost din nou incalcata legea, tot cu complicitatea autoritatilor de mediu si a celor politienesti, autoritati care au dispus masuri de remediere fara a dispune si investigarea si evaluarea poluarii solului si subsolului din zona afectata de scurgerile de levigat din depozit, incalcandu-se prevederile art. 5 alin (1) si (2)

din HG nr. 1408/2007 privind modalitatile de investigare si evaluare a poluarii solului si subsolului, potrivit caruia: „Investigarea și evaluarea poluării solului și subsolului reprezintă obligația și responsabilitatea operatorului economic sau deținătorului de teren care a desfășurat ori desfășoară activități poluatoare sau potențial poluatoare pentru mediul geologic. (2) Investigarea și evaluarea poluării solului și subsolului se realizează la constatarea unei poluări potențial periculoasă pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu;”

Conform unei alte informari apartinand Comisariatului Ilfov al Garzii de Mediu, responsabila pentru curatarea poluarii din balta si evacuarea pestilor morti este UAT Berceni, astfel comisarii „au incheiat o nota de constatare la UAT Berceni, in vederea impunerii masurilor de salubrizare (mortalitate piscicola) a baltii Vadul lui Mos si evacuarea deseurilor de subproduse anumale ce nu sunt destinate consumului uman, catre o societate autorizata in vederea distrugerii acestora”, prin care impun primariei depoluarea zonei, desi conform aceluiasi comunicat „in conditiile in care accidentul produs la depozitul ecologic Vidra a produs prejudicii mediului ce au provocat daune materiale in zonele afectate plata acestora cade in sarcina operatorului depozit ECO SUD S.A., aplicandu-se principiul <> conform OUG 195/2005 privind protectia mediului cu completarile si modificarile ulterioare, indifernet cine este proprietarul zonei afectate.”

Cu siguranta pentru Eco Sud SA exista protectie la nivel inalt, intrucat urmare a dezastrului ecologic de la balta Vadul lui Mosu, niciuna din institutiile statului nu s-a constituit parte impotriva ECO SUD S.A.! Nici una din institutiile implicate nu s-a constituit parte impotriva ECO SUD S.A. in vederea aplicarii principiului poluatorul plateste si nu au solicitate daune materiale, nici macar primaria comunei Berceni, cea care a suportat costurile de depoluare ale baltii si in a carei proprietate publica se afla balta Vadul lui Mosu.

In realitate nici nu era nevoie, conform Legii Apelor nr. 107/1996 art. 92 – “(1) Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă şi subterane, în apele maritime interioare sau în apele mării teritoriale de ape uzate, deşeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conţin substanţe, bacterii sau microbi în cantitate sau concentraţie care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul înconjurător, producţia agricolă sau industrială ori fondul piscicol, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.”, astfel ca organele de cercetare penala ar fi trebuit sa se autosesizeze si  inceapa urmarirea penala sub aspectele savarsirii infractiunii prevazute la art. 92 din legea apelor 107/1996.

Ca sa tragem o concluzie, putem spune fara nicio indoiala ca in cele din urma, tot cetatenii platesc si nu poluatorii ca Eco Sud SA, cei care ii imbolnavesc! Din pacate platesc poluarea cu pretul sanatatii lor dar platesc si din buzunar pentru ca unele autoritati complice cu Eco Sud SA decid ele de capul lor ca acest operator de deseuri ce nesocoteste de ani de zile legea nu trebuie sa plateasca dezastrele ecologice produse ci ca ele trebuiesc suportate tot de bugetul statului, puternic alimentat de taxarea si impozitarea cetatenilor obisnuiti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.