Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile tunisiene au destructurat o celulă teroristă activă

Autorităţile tunisiene au anunţat miercuri dezmembrarea unei 'reţele teroriste' cu 13 membri, care ţinea 'reuniuni secrete într-o moschee' şi recruta tineri pentru grupări jihadiste, transmite AFP, potrivit agerpres.

Anunţul este al şaptelea de acest fel în mai puţin de o săptămână, autorităţile precizând că au arestat mai mult de 70 de jihadişti începând din 25 decembrie.

Citeşte şi: Conflict ARMAT între oficialii chinezi. Atacatorul s-a sinucis

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, cele 13 persoane arestate marţi la Hergla, la nord de Sousse, au vârste între 22 şi 43 de ani şi au mărturisit că au recrutat şi trimis '12 tineri în zonele de tensiune', cu referire la Siria, Irak sau Libia.

Aceste persoane au recunoscut şi că s-au aflat 'în legătură' cu un lider al falangei Okba Ibn Nafaâ, o grupare afiliată Al-Qaida în Maghrebul islamic (AQMI), care activează mai ales în zona muntoasă din vestul ţării.

După revoluţia din 2011, Tunisia se confruntă cu o înmulţire a atacurilor jihadiste, majoritatea revendicate de mişcări având legături cu Al-Qaida, atacuri în care au fost ucişi peste o sută de militari, poliţişti şi jandarmi, dar şi 20 de civili şi 59 de turişti străini, conform cifrelor oficiale. Două atentate, asupra Muzeului Bardo din Tunis, în martie 2015, şi în staţiunea Sousse, în iunie acelaşi an, au făcut 60 de morţi, fiind revendicate de Statul Islamic.

În ultimele luni, ritmul dezmembrării de 'celule teroriste' s-a intensificat, anunţurile de acest fel devenind aproape zilnice.

Potrivit autorităţilor naţionale, Tunisia numără circa 3.000 de cetăţeni în rândul organizaţiilor jihadiste, în timp ce un grup de lucru al ONU estimează că este vorba de până la 5.500.

În prezent, în Tunisia are loc o vie dezbatere legată de perspectiva unei reveniri masive a jihadiştilor în ţară. Recent, sindicatul forţelor de securitate internă a avertizat că aceştia 'au primit instrucţie militară şi au învăţat să folosească tot felul de arme de luptă sofisticate', şi s-ar putea alătura 'celulelor în adormire' din Tunisia, 'lărgind cercul terorismului'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.