Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile ucrainene îndeamnă Occidentul să dea dovadă de 'vigilenţă şi fermitate' în negocierile cu Rusia

ZdG
ucraina drapel steag

Autorităţile ucrainene au îndemnat sâmbătă Occidentul să dea dovadă de "vigilenţă şi fermitate" în negocierile lor cu Rusia, acuzată că a comasat trupe la frontiera cu Ucraina în vederea unei invazii, informează AFP.

Rusia dezminte orice plan în acest sens şi cere garanţii pentru securitatea sa, printre care respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO, ceea ce SUA au refuzat săptămâna aceasta să facă într-o scrisoare scrisă adresată Moscovei, calea diplomatică rămânând cu toate acestea deschisă.

Citește și: Avertismentul SUA cu privire la un conflict în Ucraina: Ar fi îngrozitor, ar fi teribil

În timpul unei conversaţii telefonice cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a subliniat "importanţa de a fi vigilent şi ferm în contactele cu Rusia", potrivit unui comunicat al ministerului său. Kuleba a îndemnat la "promovarea unei reglementări politice şi diplomatice" în criza ruso-occidentală în jurul Ucrainei, în timp ce tensiunile se află într-un punct culminant.

Potrivit Kievului, cei doi miniştri au subliniat importanţa "abţinerii de la măsuri susceptibile să alimenteze anxietatea" în societatea ucraineană şi "să compromită stabilitatea financiară" a acestei foste republici sovietice, una dintre cele mai sărace din Europa, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Rusia continuă să acumuleze trupe și tehnică la granița cu Ucraina: Un nou divizion de baterii antiaeriene Panțir S mutate aduse din Extremul Orient

De asemenea, Kuleba i-a mulţumit Franţei că nu a evacuat familiile diplomaţilor săi din Ucraina, spre deosebire de mai multe alte ţări, printre care SUA, o decizie care a fost criticată de Kiev ca fiind prematură.

Jean-Yves Le Drian urmează să se deplasează în Ucraina, alături de omoloaga sa germană Annalena Baerbock, în perioada 7-8 februarie. Ei se vor deplasa inclusiv pe linia frontului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, potrivit Kievului.

Citește și: Joe Biden anunță că va trimite 'în curând' trupe în Europa de Est

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri ţările occidentale să nu semene "panică" în faţa întăririi trupelor ruse la frontieră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.