Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autovehicule de colecţie din perioada 1947-1989, expuse în parcarea Muzeului Naţional de Artă Contemporană

Artmark
Mercedes-Benz 170V masina de epoca

Expoziţia „Socialistele Oraşului” de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) prezintă, între 30 septembrie-4 octombrie, autovehicule reprezentative pentru perioada 1947-1989, atât din punct de vedere tehnic, cât şi istorico-politic, o poveste în trei acte despre oameni şi maşinile lor din Bucureştiul perioadei socialiste, potrivit news.ro.

Expoziţia urmăreşte prezentarea fenomenului automobilistic în epoca comunistă, inaugurată cu venirea tancurile sovietice în 1944 (şi plecate în 1958), aşa cum s-a desfăşurat, cronologic, în trei perioade distincte şi cu particularităţile fiecăreia: Stalinismul (1947-1965), Destalinizarea - democratizarea automobilului (1965-1980), Naţional Comunismul Ceauşist (1980-1989).

Citește și: Detalii INTERESANTE din dosarul în care a fost CONDAMNAT Valeriu Zgonea - La insistențele DNA...

Evenimentul, găzduit timp de patru zile la MNAC, este organizat de Retromobil Club România. Expoziţia va spune o poveste în trei acte despre oameni şi maşinile lor din Bucureştiul perioadei socialiste: „Privilegiaţii”, „Statul” şi „Cetăţenii Republicii”.

Potrivit MNAC, selecţia de autovehicule va putea fi vizitată în parcarea Muzeului, dar va avea şi inserţii surpriză în interiorul muzeului, în cadrul unor expoziţii din cadrul sezonului actual.

În weekendul 2-3 octombrie vor fi organizate tururi ghidate ce vor fi anunţate pe pagina de Facebook a Muzeului, precum şi pe cea a organizatorului Retromobil Club România.

Editura MNAC are în colecţie o publicaţie „reper” pentru istoria vizualităţii contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989. Albumul 2019 este un „inventar” de artă omagială cu reproduceri de lucrări din colecţia muzeului, colecţie moştenită în mare parte pe cale instituţională, de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală.

Expoziţia de la Supanta muzeului, care mai poate fi vizitată doar până duminică 3 octombrie, prezintă o selecţie de lucrări omagiale din colecţia Muzeului, realizate atât de artişti consacraţi din perioada comunistă sau de artişti amatori anonimi. De asemenea sunt incluse şi diverse cadouri făcute cu ocazia aniversării zilelor de naştere ale cuplului Ceauşescu, sau oferite cu ocazia vizitelor acestora în ţară din partea colectivelor de muncă, a cluburilor sindicale, întreprinderilor, ministerelor şi căminelor culturale.

Albumul poate fi consultat la magazinul MNAC sau la biblioteca muzeului. Albumul „2019” este un premiu pentru cei care ne caută în mod constant: 6 vizite la muzeu înseamnă un exemplar gratuit din albumul 2019, drept cadou de fidelitate.

„2019” nu poate fi scos la vânzare, deoarece o mare parte dintre lucrările reproduse în volum au fost achiziţionate într-o perioadă când contractele nu acopereau şi drepturile de reproducere. Cu această situaţie nu se confruntă doar MNAC, ci toate instituţiile deţinătoare de artă din ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.