DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Detalii INTERESANTE din dosarul în care a fost CONDAMNAT Valeriu Zgonea - La insistențele DNA el a POVESTEȘTE că a stat și acasă la Marcel Ciolacu

rfi.ro
zgonea

Curtea de Apel București a reluat, miercuri, dezbaterile în mega dosarul de corupție al fostului șef al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea, condamnat deja la trei ani de închisoare cu  executare pentru fapte de corupție privind angajarea fiicei unui om de afaceri din județul Buzău.

La termenul de miercuri al procesului, aflat în faza de apel, fostul demnitar a dorit să dea o amplă declarație în fața judecătorilor pentru a lămuri „neînțelegerile” care apoi s-au transformat în acuze penale.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ - Se ridică documente ...

Astfel, pe parcursul declarației sale Valeriu Zgonea a făcut un amplu expozeu al naturii meseriei sale de politician, și punctual a explicat că a fost trimis la un moment dat de către partidul din care făcea parte la filiala locală Buzău pentru a decongestiona o situație politică ce nu făcea bine organismului politic.

În demersurile sale, a explicat Zgonea, a făcut numeroase drumuri București Buzău și retur, iar atunci când trebuia să rămână în zonă, cazarea sa se făcea la diverși membri ai partidului din care făcea parte.

Potrivit celor afirmate de Valeriu Zgonea în fața judecătorilor CAB, la întrebările insistente ale procuroarei DNA, Zgonea ar fi fost cazat inclusiv de actualul șef al PSD, Marcel Ciolacu în aceea perioadă în care la cunoscut pe consilierul județean și om de afaceri Dumitru Dobrică, cel care l-a și denunțat la DNA legat de pretinsele fapte de corupție.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

Este de amintit că în acest dosar anchetatorii DNA au invocat la momentul concluziilor finale de la Tribunalul București și o serie de discuții existente între Zgonea și Marcel Ciolacu. Acestea însă nu au fost prezentate public la respectivul moment.

Astfel, redăm în continuare pasajele esențiale din declarația foileton a fostului șef al Camerei Deputaților dată în fața celor doi judecători ai Curții:

Autodeclarat „nevinovat”

„Vreau să reiterez că sunt nevinovat și vă povestesc în detaliu cum s-au petrecut lucrurile.

Pe domnul Dobrică îl cunosc de după an 2004 de la consilii naționale, de la diverse întâlniri. Precizez ca organizația partidului din Buzău de unde facea parte era cea mai performanta.

El a fost consilier județean și era parte a anturajului primarului si a președintelui județean al Buzăului.

Din 1996 fac parte din formațiunea politică în care am parcurs toate etapele posibile de ascensiune. Am fost ales consilier județean in 2000.

16 ani am favut parte din parlamentul României, am fost parte in birourile permanente... In 2012 am fost ales președintele CJ. In 2006 2007 am fost euroobservator in PE.

Citește și: SURSE Dealer de droguri ABONAT la festivalurile de răsunet, LUAT PE SUS de DIICOT - Urma să VÂNDĂ droguri la Untold

In 2008 2012 formațiunea politica a trecut prin proces de reorganizare la nivel local. Au fost numeroase conflicte privind trecerea la o viziune modernă. Conflictele erau produse inclusiv de generația tânără.

In 2008 2009 2010 au fost trei conflicte majore în formațiunea politică din Buzău iar președintele voia să îl dea afara pe domnul Dobrica.

Eu am controlat mai multe formațiuni locale în care existau conflicte interne iar persoane din ele au ajuns pe parcurs până și miniștri.

În echipa interimara formată la Buzău timp de șase luni au fost primarul si președintele cj buzău dar și domnul Dobrica care era vicepreședintele PSD Buzău.

Eu conduceam echipa provizorie pentru respectarea întocmai a tuturor procedurilor prevazute de statutul partidului.

In 2010 mergeam zilnic la Buzău și în toate comunele si localitățile din zona pentru a cunoaște toti primarii și viceprimarii pentru ca aceștia sa nu plece din organizație.

In cadrul alegerilor Constantin Boșcodeală a fost ales președintele organizației iar dobrica vicepreședinte.

Citește și: Poziție FERMĂ a șefului DNA în fața judecătorilor din CSM - Respinge ALEGAȚIILE acestora....

De la acel moment a încetat coordonarea mea. In acea perioada am fost invitat la numeroase evenimente de familie a unor membri din organizația politica. Era vorba de nunti botezuri cumetrii. Eram mereu însoțit de partenera mea de viata de atunci Carmen Gheorghe”, a explicat în introducere Zgonea.

Prietenia cu denunțătorul...

„...

La momentul ala eram foarte bun prieten și cu unul dintre viceprimarii din zonă. Așa m-am împrietenit și cu Dobrică, după încetarea coordonării în zonă.

În 2011 domnul Dobrica a aflat că sunt pasionat de Franța și de Marea Britanie și ca fac o excursie în cele doua tari impreuna cu alți prieteni.

El a vrut să se alăture. Exista la dosar inscrisuri cu plati făcute de mine pentru Dobrica fără vreun. Interes. Închiriere mașină în Franța, mese rezervate pe numele meu. Asa procedam intre prieteni.

Inclusiv cand ei veneau la București dormeau la noi. Noi când mergeam într-acolo dormeam la ei”, a nuanțat Zgonea.

Numele lui Ciolacu, smuls sub tirul întrebărilor...

Zgonea a primit întrebări atât de la judecătorii CAB cât și de la procurorul DNA prezent la proces:

„Judecător: Cum va explicați denunțul? Ce a fost in mintea lui? De ce a vrut să vă denunțe?

Zgonea: nu îmi pot explica motivele lui pentru care a făcut denunțul. Înțeleg de la el (denunțătorul Dumitru Dobrică - n.r.) de pe holul tribunalului, că ar fi fost amenințat și că el era la rândul său cercetat pentru fapte de evaziune fiscală cu fonduri europene.

Când ne-am văzut la instanța și-a cerut scuze pentru ce a făcut chiar când am ascultat și declarația avocatului audiat am înțeles că acesta era un modus operandi al procurorului.

Judecător: legat de revelionul de la Viena ați dat o suma cash. Cand ați dat banii? La București, la Buzău??

Banii pentru Viena i-am dat lui dobrica la București

Judecător: legat de plățile făcute de doamna Gheorghe: păstra doamna documentele plăților si știați de asta ?

Eu nu știam când doamna Gheorghe făcea plățile la echipa de muncitori.

.......

Procuror DNA: mai precis, să indicați cu titlu de exemplu câteva persoane, colegi, prieteni cunoștințe la care ați stat cazat la Buzău.

Valeriu Zgonea: Întodeauna când plecam în teritoriu era o obișnuință ca să  dorm la câte un primar sau la un parlamentar...totuși primarii erau cei care mă invitau ca să rămână găzduit la ei. Așa ne puteam cunoaște mai bine.

Procuror DNA: Vă rog să ne dați totuși câteva exemple, nume.

Valeriu Zgonea:....am stat și la Marcel Ciolacu, cu care de altfel sunt prieten, la primarul din Buzău, și la alți primari din zona respectivă, din comunele din județ, pe unde a trebuit să merg.

În felul acesta am considerat că ajungem să ne cunoaștem mai bine, eu să îi cunosc mai bine pe colegii de partid”, a  mai declarat Zgonea în fața instanței.

Curtea de Apel București reluat, miercuri, dezbaterile în dosarul de mare corupție al fostului șef al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Anterior, la debutul dezbaterilor în faza de apel a procesului judecătorii au admis o serie de cereri ale apărării fostului demnitar între care și proba audierii intergatoriului.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

„În baza art. 250 ind. 2 CPP, menţine măsura sechestrului asigurator aplicat prin Ordonanţa din 28.12.2017, până la concurenţa sumei de 62.143 lei, asupra contului bancar nr.... deschis la.... , aparţinând inculpatului ZGONEA VALERIU STEFAN.

În temeiul art. 100 alin. 3 CPP, admite cererea formulată de inculpatul ZGONEA VALERIU ŞTEFAN de audiere a martorilor Dobrică Dumitru şi Cristea Florin Cătălin.

În temeiul art. 100 alin. 3 CPP, admite cererea inculpatului de vizionare în şedinţă publică a înregistrării audierii martorului Dobrică Dumitru, în etapa urmăririi penale.

În temeiul art. 100 alin. 3 CPP, admite cererea inculpatului de emitere a unei adrese către Autoritatea pentru Digitalizarea României, în vederea comunicării, în copie, a documentelor care au stat la baza numirii în funcţia de Preşedinte al CNMSI în data de 23.04.2013, a numitei Dobrică Ionela Viorela.

În baza art. 100 alin 4 lit. b CPP. respinge cererea inculpatului de reaudiere a celorlalţi martori audiaţi în etapa cercetării judecătoreşti desfăşurată cu ocazia judecăţii în fond, precum şi a martorilor Ion Marcel Ciolacu şi Popescu Bogdan Ioan, întrucât se apreciază că pentru dovedirea elementului de fapt care constituie obiectul probei au fost administrate suficiente mijloace de probă.

Prorogă soluţionarea cererii de emitere a unor adrese către CSM şi către Inspecţia Judiciară, în vedere solicitării de lămuriri suplimentare. În baza art. 100 alin 4 lit. a CPP. respinge cererea de emitere a unei adrese către PICCJ – SIIJ, privind comunicarea stadiului plângerii formulate de numitul Dobrică Dumitru, ca nefiind relevantă în raport de obiectul probaţiunii din cauză.

În baza art. 100 alin. 4 lit. a CPP respinge cererea de efectuarea a unei expertize în specialitatea construcţii şi evaluarea proprietăţii imobiliare, ca nefiind relevantă în raport de obiectul probaţiunii din cauză. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare cu privire la soluţia de menţinere a măsurii sechestrului asigurător. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 31.03.2021”,  nota instanța la acel moment.

Trei ani cu executare

Fostul șef al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost condamnat de magistratul Tribunalului București, în februarie 2020, la trei ani de închisoare cu executare pentru faptele de corupție pentru care a fost anchetat și dat pe mâna judecătorilor de către procurorii DNA.

Decizia în cazul acestuia nu este definitivă iar procurorii DNA dar și apărarea fostului demnitar au atacat decizia instanței cu apel.

Cazul a fost trimis în judecată în decembrie 2017 dar judecata efectivă a început în luna ianuarie 2019.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus, în decembrie 2017, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei Deputaţilor la data faptei, pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

Citeşte şi: EXCLUSIV! PROBLEME MARI pentru vicepreşedintele PSD Arad - ICCJ confirmă că probele DNA Timişoara sunt bune şi conturează acuzaţiile

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi totodată vicepreşedinte al unei formaţiuni politice, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier judeţean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcţionari publici şi a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcţie publică o rudă a acestuia.

Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dumitru Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

Citeşte şi: EXCLUSIV! CASCADORIA şefului din DRPD de a certa martorul ameninţat imediat după eliberare a dus la arestarea la domiciliu a celor din cazul PSD ARAD

''La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu - Ştefan, persoana respectivă a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu - Ştefan, persoana respectivă şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale'', precizează procurorii anticorupţie.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii până la concurenţa sumei de 62.143 lei.

DNA menţionează că, în aceeaşi cauză, Dumitru Dobrică, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Buzău în perioada iunie 2004 - decembrie 2013 şi administrator/acţionar al unei societăţi comerciale, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.