Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Avem o inimioară nou-nouță, ca în țiplă!' - Povestea unui bebeluș cu o malformație cardiacă gravă

Radu Pop
Sanador
victor costache sanador

„Nici în timpul sarcinii, nici la naștere nu s-a constatat nimic. În a patra zi după ce am născut, au descoperit că are o problemă”, povestește Mioara, mama unei fetițe pentru care viața a început cu multe provocări.

Kristina a venit pe lume înainte de termen. Nașterea prematură s-a produs la 36 de săptămâni, iar pe lângă problemele asociate prematurității, la patru zile de la naștere medicii i-au descoperit micuței și o malformație gravă la inimă. În urma investigațiilor efectuate, care au inclus și o ecografie cardiacă, diagnosticul a fost stabilit cu exactitate: tetralogie Fallot.

„Mi-a fugit pământul de sub picioare. Mi-au zis de la bun început că singurul tratament care o va face bine este corecția, adică operația”, povestește  Mioara, mama Kristinei.

Chiar dacă această malformație cardiacă congenitală este rară, tetralogia Fallot este foarte gravă. Aceasta este cauzată de patru defecte majore ale inimii și vaselor de sânge. Boala afectează structura inimii și face ca sângele care circulă în organism să nu fie oxigenat corespunzător. De regulă, afecțiunea este ușor de recunoscut datorită colorației în albastru a pielii și buzelor, cauzată de oxigenarea insuficientă a sângelui. Alte simptome care pot indica această malformație a inimii sunt oboseala anormală, respirația îngreunată, iritabilitatea, murmurul cardiac specific, lipsa poftei de mâncare și a creșterii în greutate. Singura cale de vindecare a bolii este o intervenție de chirurgie cardiovasculară, de reparare a malformației cardiace. Operația este una complexă, dar dacă este făcută la timp poate asigura o recuperare definitivă a malformației.

De când a aflat că este bolnavă, mama Kristinei a fost atentă la fiecare mișcare a micuței, dacă era obosită sau dacă refuza mâncarea, îi măsura saturaţia de oxigen și mergeau la controale medicale periodice. În tot acest timp se ruga și spera la o minune care să o vindece pe Kristina. Șansa fetiței a venit mai repede decât credea. Micuța a fost acceptată pentru operație în cadrul unei misiuni pediatrice de la Spitalul Clinic SANADOR.

Misiunea umanitară a fost compusă dintr-o echipă medicală româno-germană condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, și de Prof. Dr. Ioannis Tzanavaros, venit special de la Stuttgard pentru a repara inimile copiilor care au avut neșansa de a se naște cu o boală cardiacă. Asemenea Kristinei, alți nouă copii cu inimi bolnave au putut fi salvați. Acest lucru a fost posibil datorită experienței vaste a echipei medicale din Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă SANADOR și a dotărilor performante, de ultimă generație, existente aici și care sunt necesare efectuării cu succes a acestor intervenții.

„Acum avem o inimioară perfectă! Domnii doctori ne-au făcut-o nouă, nou-nouță, ca în țiplă. Nu mai avem nicio problemă! Am terminat cu frica, acum ne bucurăm. Kristina este acum un copil normal, se poate juca!”, conchide mama Kristinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.