Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment de la CERT-RO - E-mail-uri potenţial maliţioase în care utilizatorii ar fi notificaţi că au devenit subiectul unei anchete

mail

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi Poliţia Română semnalează apariţia unor e-mail-uri potenţial maliţioase, pe care utilizatorii le primesc de la adrese neoficiale şi în care aceştia ar fi notificaţi despre faptul că au devenit subiectul unei anchete potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat al CERT-RO, textul mesajului specifică faptul că destinatarul ar trebui să se prezinte la un sediu al Poliţiei din Bucureşti, la o anumită dată şi oră, eventual împreună cu avocatul. Nu se oferă un motiv anume.

"Din moment ce informaţiile nu sunt clare în textul furnizat, un utilizator ar putea acţiona impulsiv (din teamă sau curiozitate) şi ar putea accesa fişierul ataşat acestui mesaj, pentru a afla mai multe date concrete despre pretextul invitaţiei. Ataşamentul este de tip .pdf şi odată accesat ar putea infecta dispozitivul victimei cu malware. Mai mult, textul respectiv pare unul tradus cu instrumente disponibile online de traducere automată, este unul pe alocuri incorect gramatical şi neadaptat limbii române. În plus, semnătura din e-mail nu corespunde deloc expeditorului în numele căruia este trimisă această 'invitaţie'", menţionează specialiştii CERT-RO.

Echipa CERT-RO îndeamnă "la răbdare şi vigilenţă" în această perioadă a restricţiilor, una în care activitatea zilnică a migrat puternic spre zona online. Pentru a evita o posibilă infectare cu malware trebuie: să fie verificată întotdeauna sursa mesajului; să fie evitată accesarea de url-uri sau ataşamente din surse necunoscute; atenţie la calitatea textului furnizat, precum eventuale greşeli de redactare, gramaticale sau de exprimare; atunci când utilizatorii nu sunt siguri de veridicitatea mesajului, să valideze telefonic transmiterea lui; să fie folosită o soluţie de securitate (antivirus) actualizată; să se facă back-up regulat şi să fie aplicate update-urile de securitate imediat cum acestea devin disponibile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.