Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment DUR al marilor state ale lumii: G20 anunță că tensiunile internaţionale şi sfârşitul creditelor ieftine pun ÎN PERICOL creşterea economiei

pixabay.com
diverse, bani, monede

Miniştrii de Finanţe din cele mai dezvoltate 20 de state ale lumii (G20) vor avertiza în această săptămână cu cea mai puternică creştere economică globală din ultimul deceniu poate fi pusă în pericol dacă guvernele vor recurge la protecţionism comercial, transmite Bloomberg.

Într-un proiect de declaraţie a miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale care va fi discutat la reuniunea de la Buenos Aires care începe luni, G20 reiterează angajamentul de a nu recurge la practici comerciale incorecte.

Citește și: Un consultant politic anunță consecințele pentru România, după realegerea lui Putin: 'SUA vor avea grijă...'

Cât de mult vor respecta acest angajament este discutabil, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump riscă să declanşeze un război comercial la nivel mondial prin impunerea de tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu. Proiectul nu face nicio referire la o reacţie comună împotriva protecţionismului.

Decizia lui Trump, care intră în vigoare vineri, va domina probabil reuniunea de două zile, în timp ce guvernele străine cer să fie exceptate şi ameninţă că vor riposta.

Analiştii Bloomberg estimează că un război comercial poate şterge 470 de miliarde de dolari din PIB-ul mondial, până în 2020.

Tensiunile geopolitice şi renunţarea pe neaşteptate la creditele ieftine au fost menţionate ca alte riscuri pentru creşterea economiei mondiale.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi-a îmbunătăţit săptămâna trecută previziunile, anticipând că economia mondială va avansa cu 3,9% în acest an şi în cel viitor.

Citește și: Lovitură pentru mii de români: Ce le pregătește Guvernul – Ofensivă totală a celor de la ANAF

În proiectul de comunicat, statele din G20 mai promit că vor evita devalorizările de monede în scop competitiv şi subliniază importanţa comerţului internaţional ca motor de creştere.

Comunicatul mai face referire la pericolul ca monedele virtuale să faciliteze evaziunea fiscală, spălarea de bani şi finanţarea terorismului şi sugerează că ar trebui monitorizate pentru o posibilă reacţie multilaterală, anunță News.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.