Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un consultant politic anunță consecințele pentru România, după realegerea lui Putin: 'SUA vor avea grijă...'

REUTERS/ Sergei Karpukhin
putin deget

În urma victoriei previzibile a lui Vladimir Putin la alegerile din Rusia, lucrurile nu vor arăta diferit în interior, ci în plan internațional, în funcție de nevoile geoeconomice ale triunghiului marilor puteri - SUA, China și Rusia, spune Cozmin Gușă. Consultantul politic a prezentat și consecințele pe care reconfirmarea lui Putin ca lider al Rusiei le va avea asupra României.

”De la autocrație, cum e în Rusia și în Ungaria, nu ne putea aștepta la o altfel de organizare a alegerilor”, a afirmat Cozmin Gușă.

Citește și: Povestea flagrantului eşuat la Dragnea, din 2013: Ce informații a trimis SRI la DNA despre Tel Drum

Marile puteri preferă în poziția de lideri maximi sexagenari, septuagenari, întrucât cei de vârstă matură - 40, 50 de ani - nu prezintă suficientă siguranță pentru jocurile interne, spune consultantul politic.

Cozmin Gușă este de părere că de acum înainte Rusia își va orienta politica și acțiunile externe în funcție de nevoile pe care le are și va încerca să contrabalanseze cele trei mari slăbiciuni:

  • faptul că jumătate din PIB vine din vânzarea de gaz și petrol;
  • populația îmbătrânită
  • lipsa tehnologiei.

”Prevăd schimbări în politica mondială, un joc mult mai interesant în acel triunghi de putere. Prevăd China ca un potențial perdant pe termen scurt. China are potențial de amenințare a puterii geoeconomice a SUA, dar deranjează și piețe din Europa de care sunt interesate Rusia și nu numai”, a explicat Cozmin Gușă.

Citește și: Traian Băsescu spune ce decizie ar lua pe revocarea şefei DNA dacă ar fi în locul lui Iohannis: 'Are de apărat şi funcţia de preşedinte'

Consultantul politic evidențiază că atmosfera de calm în care a fost lăsat Vladimir Putin să-și desfășoare alegerile ne poate spune multe - SUA nu au intervenit.

Cât despre efectul pe care reconfirmarea lui Putin ca lider al Rusiei îl va avea asupra României, Cozmin Gușă sugerează că acesta va fi strâns legat de relația nostru cu partenerul strategic SUA. ”În România, SUA vor avea grijă să agrementeze toate înțelegerile în funcție de interesul lor mare. Deci în raport cu aliatul strategic, stăm bine. Discuțiile americanilor cu rușii vor fi despre frontieră sau despre Marea Neagră”, a explicat consultantul politic, la Realitatea TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.