Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment DUR înainte de turul 2 - Președinții secțiilor de votare riscă să fie anchetați

Inquam Photos/ Octav Ganea
vot alegeri

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor a atenționat, luni, că președinții secțiilor de votare riscă să fie anchetați pentru nerespectarea protecției datelor cu caracter personal, deoarece există riscul ca datele furnizate partidelor să fie folosite în alte scopuri.

”Pentru a avea acces la datele înscrise pe listele suplimentare, conform deciziei BEC, partidele politice trebuie să descrie în cererea înaintată președintelui secței de votare interesul legitim urmărit prin realizarea copiilor listele electorale suplimentare, având în vedere că `interesul legitim urmărit de formațiunea politică prin realizarea copiilor listelor electorale suplimentare trebuie sa se circumscrie identificării unor aspecte de fraude electorale, altfel nejustificându-se demersul solicitării copiilor listelor suplimentare`. În acest context, președinții secțiilor de votare își vor asuma răspunderea pentru aprobarea copierii acestor informații sensibile și fiecare poate fi anchetat de către ANSPDCP dacă se dovedește că nu au fost înregistrate în prealabil suspiciuni rezonabile asupra unor situații de fraudă electorală”, transmite ASCPD, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Klaus Iohannis a 'eliminat' 34 de generali SRI - Răspuns oficial pentru Radu Tudor

ASCPD atrage atenția că în situația în care se constată că un președinte de secție de votare aprobă copierea listelor suplimentare fără a exista suspiciuni rezonabile asupra unor situații de fraudă electorală, prelucrarea acestor date nu se face în regim de legalitate, existând astfel obligativitatea pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare să documenteze breșa si să o raporteze în 72 de ore către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

”Este deja o certitudine faptul că alegătorii înscriși pe listele suplimentare nu au avut cunoștință în niciun moment al participării la vot despre faptul că datele lor pot fi furnizate partidelor politice, încălcându-se astfel obligația informării persoanelor vizate prevăzută în Legea nr. 190/2018 și în Regulamentul 679/2016 pentru prelucrarea acestui tip de date. Informarea ar fi trebuit sa fie accesibilă tuturor votanților, indiferent de vârsta și fără a fi condiționată de acces la internet”, mai susțin reprezentanții Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor.

Ei mai arată, potrivit comunicatului, că accesul formațiunilor politice din birourile electorale la listele suplimentare se poate realiza prin capturi utilizând telefonul personal al reprezentantului partidului politic, acestea fiind trimis ulterior cel mai probabil printr-un canal comunicare care nu prezintă garanții suficiente de securitate, cum ar fi rețelele de socializare sau WhatsApp.

”Prin urmare, partidele politice ar trebui sa ofere garanții adecvate privind prelucrarea CNP-ului atunci când se bazează pe interesul legitim, punând în aplicare măsuri tehnice şi organizatorice adecvate. Considerăm că nu sunt prevăzute garanții suficiente că persoana care a realizat copierea listelor suplimentare va asigura confidențialitatea datelor înscrise în listele suplimentare”, se mai arată în comunicat.

Totodată, ASCPD subliniază ezistența riscului schimbării scopului pentru care datele au fost colectate.

”Cel mai mare risc este acela ca odată ajunse în posesia partidelor politice, toate acele date să fie utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fost solicitate BEC-ului. Deținerea unui volum atât de mare de date coroborat cu datele statistice existente la nivelul fiecărei secții de votare pot face subiectul unei profilări individuale foarte precise”, mai susțin reprezentanții Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor.

Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui din anul 2019 a emis Decizia nr. 84 / D / 04.11.2019 prin care se stabilește că reprezentanții formațiunilor politice în birourile electorale ale secțiilor de votare pot primi, la cerere, copii ale listelor electorale suplimentare, „prin orice mijloace inclusiv prin fotografiere sau filmare”, în conformitate cu dispozițiile art. VII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2019 și al art.17 alin (2) din Legea nr. 370/2004.

”Această decizie BEC permite formațiunilor politice să obțină informații intruzive cu impact asupra vieții private a persoanelor (CNP, domiciliu) pentru îndeplinirea unor interese private ale formațiunilor politice, fără ca Biroul Electoral Central să verifice modul în care sunt asigurate garanțiile obligatorii, respectiv punerea în aplicare de măsuri tehnice şi organizatorice adecvate sau respectarea principiului de reducere la minimum a datelor prelucrate. Responsabilitatea prelucrării acestor date cu caracter personal potrivit art. 4 alin. 2 din Decizia BEC 84/04.11.2019, a fost transferată total și exclusiv formațiunii politice care este operator de date cu caracter personal si care trebuie sa ofere garanțiile referitoare la informarea prealabilă a persoanei vizate și să asigure transparența procesului de prelucrare doar în scopul satisfacerii intereselor legitime descrise în cerere. ASCPD atrage atenția că în calitate sa de operator asociat pentru aceasta prelucrare, BEC nu poate transfera integral responsabilitatea protecției datelor personale ale votanților formațiunilor politice care accesează listele suplimentare, răspunderea privind protecția datelor fiind solidară, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului 679/2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.