Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment pentru români în cazul unui atac nuclear: care este rolul comprimatelor de iod?

www.twitter.com
iod pastile

Pentru a para un pericol nuclear, Franţa va trimite "2,5 milioane de doze de iod" în Ucraina, în timp ce locuitorii din mai multe state europene se interesează cu privire la aceste comprimate, menite să prevină cancerul tiroidian în cazul emisiilor radioactive, relatează luni AFP, informează Agerpres.

Ce este iodul (iodura de potasiu)?

Iodul stabil este un oligoelement natural absolut necesar pentru sănătate. Intră în compoziţia hormonilor produşi de glanda tiroidă, situată în partea din faţă a gâtului, care fixează iodul inhalat sau ingerat.

La ce foloseşte administrarea de iod în cazul unui accident nuclear?

Comprimatele de iod stabil, adică neradioactiv, protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive.

Un accident grav produs la o instalaţie nucleară poate duce la eliberarea de iod radioactiv în atmosferă. Inhalat sau ingerat prin consumul de alimente contaminate, acest radioelement contribuie la iradierea populaţiei, crescând riscul de cancer tiroidian.

Accidentul reactorului nuclear de la Cernobîl din 1986 a provocat o importantă eliberare în mediu de iod 131 şi iod radioactiv de scurtă durată. O rată mai ridicată de cancer tiroidian a fost observată la persoanele care trăiesc în zone contaminate din Belarus, Ucraina şi vestul Federaţiei Ruse.

Pentru a preveni ca tiroida să fixeze iodul radioactiv, administrarea de iod stabil este un mijloc de prevenţie pentru a proteja sănătatea populaţiei expuse, relatează Agerpres.

Saturată cu iod stabil, ca un burete, glanda tiroidă nu mai poate să fixeze iodul radioactiv. Prin urmare, acesta poate fi eliminat rapid şi natural prin urină.

Iodul stabil protejează împotriva tuturor pericolelor?

"Iodul protejează un singur organ, tiroida", a declarat pentru AFP Autoritatea pentru Siguranţa Nucleară (ANS), amintind că prima protecţie în caz de accident nuclear este adăpostirea într-o clădire solidă.

Medicamentul nu protejează împotriva altor elemente radioactive, cum ar fi cesiu 134 sau cesiu 137.

De asemenea, trebuie acordată atenţie respectării termenelor limită de ingerare.

Vezi și: Arme biologice în Ucraina? Ministerul rus al Apărării acuză: 'Kievul și Pentagonul au dezvoltat arme biologice și cu toxine'

Comprimatele de iodură de potasiu nu reprezintă nici un vaccin radioprotector, nici un tratament permanent. Comprimatele de iod stabil ar trebui să fie administrate, în mod ideal, cu o oră înainte de expunerea la radioactivitate şi nu mai târziu de 6 până la 12 ore după aceea.

Eficacitatea este ridicată dacă administrarea se face cu două ore înainte de debutul eliberărilor de iod radioactiv; aceasta este de 50% în cazul în care administrarea se efectuează la şase ore de la debutul eliberărilor de iod radioactiv. Mai târziu, dincolo de 24 de ore, efectele secundare ale consumului de iod stabil sunt mai grave decât beneficiile scontate.

Comprimatele de iod pot fi înghiţite cu un pahar cu apă sau dizolvate într-o băutură.

Sunt recomandate în special persoanelor a căror tiroidă este cea mai sensibilă la riscul de contaminare - gravide, bebeluşi, copii şi tineri.

Însă, "nu are rost să se administreze comprimate de iod preventiv: nu numai că este inutil, dar poate provoca reacţii nedorite, sau alergii", a subliniat ASN.

Un aport excesiv poate duce la disfuncţii ale tiroidei dar şi la anumite efecte secundare cardiace sau renale.

Săptămâna trecută, medicii croaţi au tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele administrării necontrolate de comprimate cu iod.

Îngrijoraţi de riscul unui atac nuclear rusesc, belgienii achiziţionează la rândul lor tablete de iod, în pofida avertismentelor.

Vezi și: Obiectivele Rusiei pe termen scurt anunțate de Vladimir Putin! Cum poate fi pace în Ucraina: 'Suntem pe cale să încheiem demilitarizarea'

Cum se procură?

Comprimatele de iod trebuie administrate cu atenţie, în situaţia unui accident şi numai la indicaţiile autorităţilor. Acestea nu sunt distribuite clienţilor unei farmacii la cerere.

În Franţa, cinci campanii pentru distribuirea de tablete stabile de iod au fost organizate de autorităţile publice începând cu anul 1997 în municipiile situate pe o rază de 20 de kilometri, în special în jurul celor 19 site-uri nucleare ale EDF - care operează reactoare nucleare -, în caz de eliberare radioactivă accidentală. Dincolo de această rază, stocurile departamentale, gestionate de prefecţi, ar putea fi asigurate în caz de necesitate, potrivit ASN.

Vezi și: Românii au dat buzna în farmacii să cumpere iodură de potasiu pentru a se proteja de un atac nuclear - Avertismentul unui medic: E absolut interzis!

Comprimatele au o perioadă de valabilitate de şapte ani, ceea ce necesită înlocuirea lor regulată.

Franţa a trimis în Ucraina "diverse produse medicale", printre care iod, pentru protecţie în cazul unui accident nuclear în cursul luptelor cu armata rusă, a declarat duminică seara ministrul său de Externe, Jean-Yves Le Drian. "Da, am trimis diferite produse medicale", a declarat Jean-Yves Le Drian pentru France 2, ca răspuns la o întrebare despre posibila expediere de iod în Ucraina. "Am trimis o mulţime de echipamente medicale, face parte din acestea", a confirmat ulterior el pe canalul France 5. Anterior, ambasadorul francez în Ucraina, Etienne de Poncins, informase, la postul BFMTV, despre furnizarea în zilele următoare a "2,5 milioane de doze de iod pentru a fi pregătiţi în cazul oricărui pericol nuclear".

Vezi si: Vladimir Putin, solicitare de ultimă oră pentru Consiliul European: liderul de la Kremlin cere presiuni asupra Kievului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.