Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENT Românii mănâncă pește STRICAT din import: piața românească, sufocată de produse din străinătate

Sorin Susanu, Facebook
peste stricat ANPC Timis

Peștele de import, care „a sufocat piața românească”, ajunge adesea în țară deja expirat sau într-o stare deplorabilă, a declarat vineri Marius Pîrvu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), informează Mediafax.

„Am continuat controalele la peşte de import, nu neapărat pentru că avem o problemă cu acesta, dar, din nefericire, acesta a sufocat cumva piaţa românească. Dacă acest produs ar fi conform şi ar îndeplini standardele de calitate necesare, nu ar fi o problemă. Am avut o acţiune amplă pe subiectul peşte de import şi au fost verificaţi foarte mulţi agenţi economici. Numărul celor care sunt în abateri este extrem de mare, depăşeşte 50%. Pentru mine acest lucru este îngrijorător şi din acest motiv, atât pe peşte, cât şi pe sectorul fructe și legume, vom continua controalele până când operatorii economici vor înţelege că România este o ţară a Uniunii Europene şi trebuie să i se livreze consumatorului un produs de calitate”, a declarat președintele ANPC, într-o conferință de presă.

Citește și: ULTIMA ORĂ Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea au bătut palma pentru candidatul la prezidențiale: Când se face anunțul și ce șanse mai are Klaus Iohannis

Potrivit acestuia, hypermarket-urile „stau foarte bine” în ceea ce privește procedurile de calitate, însă punerea în practică a acestora creează probleme pentru marii retaileri, pentru care primează profitul, în detrimentul sănătății consumatorilor.

„Am reuşit să verificăm trasabilitatea produsului, de la transportator, la forma frigorifică în care este depozitat şi la livrare, în general, către hypermarket-uri. Am constatat că o mare parte din acest produs vine deja expirat sau într-o stare deplorabilă. Hypermarket-urile stau foarte bine la ceea ce înseamnă proceduri de calitate. Sunt multinaţionale, au documente, au tot ce trebuie, dar mai greu este cu punerea în practică, deşi au om specializat în depozit care, în mod normal, recepţionează marfa care vine din exterior şi ar trebui să nu o mai pună spre vânzare, dar acest lucru continuă. Există o a doua persoană care primeşte marfa în hypermarket, tot conform procedurilor de calitate. Pe rafturi ar trebui să ajungă numai ce este sănătos, bun, conform şi de calitate pentru românul european, că tot sunt poimâine alegeri europarlamentare. [...] Se pare raportul profit versus sănătatea populaţiei înclină foarte clar în zona profitului”, a conchis oficialul ANPC.

Conform unui comunicat al autorității, în data de 22 mai 2019, au fost controlaţi 11 operatori economici și au fost aplicate 10 amenzi contravenţionale, în valoare de 200.000 de lei, şi un avertisment. În urma deficiențelor constatate, a fost oprită definitiv de la comercializare o cantitate de 1,6 tone de peşte şi produse din peşte, în valoare de 40.000 de lei.

Principalele nereguli constatate de către ANPC au fost: pește refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus și fără strat de gheață protector; comercializarea de icre sărate vrac și fructe de mare pentru care, la locul de vânzare, nu se respectau condițiile de temperatură impuse și declarate pe etichetele produsului; comercializarea de pește congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheață în ambalaj sau arsuri congelate; comercializarea de pește refrigerat care prezenta modificări organoleptice: miros nespecific, culoare modificată; consistență flască; comercializarea de pește impropriu consumului uman din cauză caracteristicilor calitative neconforme (alterat/ branhii închise la culoase/ mucus abundent/ ochi opaci); comercializarea de creveți decorticați congelați rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare și conglomerate de gheață în ambalaje); comercializarea de pește afumat care prezenta data limită de consum depășită; informații incomplete la bazinul de pește viu (nu se specifică metoda de producție și zona în care peștele a fost capturat sau crescut); depozitare în vederea comercializării de pește refrigerat în cutii de polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maro închis, fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de legislația în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.