Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul lui Sorin Roşca Stănescu: 'Iohannis va avea probleme de politică internă'

klaus iohannis lacrimi

Avertisment pentru preşedintele Klaus Iohannis. Sorin Roşca Stănescu scrie un editorial foarte dur în care îi transmite că ar putea avea mari probleme anul viitor. "Iohannis supus caznelor interne? Sau externe?Sunt din ce in ce mai multi ghicitori in stele care sustin ca, in 2016, presedintele Klaus Iohannis va avea uriase probleme de politica interna. Unii merg chiar atat de departe incat prezinta scenariul debarcarii sale, in plin an electoral, printr-un referendum de demitere. Eu imi permit sa avansez o alta ipoteza. Marile probleme ale sefului statului vor veni din alta directie. A agendei externe. Sa analizam, pe rand, cele doua provocari.

Spun unii ca, acum, Klaus Iohannis are ce si-a dorit. Guvernul sau. Cu ajutorul caruia va face prestidigitatie. Incercand o operatiune nemaipomenita pana in prezent. Cu exceptia unor situatii cu totul speciale. Cand trebuia demis si nu a fost demis un presedinte. Klaus Iohannis, vezi Doamne, va incerca sa construiasca ceea ce, de voie - de nevoie, s-a realizat intr-o zi, recent, in Parlamentul Romaniei. Si anume un consens intre dreapta si stanga. O alianta. Atat de puternica incat sa-l mentina pe Ciolos mult si bine la guvernare. Tocmai de aici i s-ar trage presedintelui. Fortate la o asemenea retragere rusinoasa din Executiv, in plin an electoral, cele doua mari partide vor riposta. Mimand sustinerea lui Ciolos, ele vor lovi naprasnic Guvernul, prin intermediul presei si al agentilor de influenta din interiorul propriului electorat. Ori al societatii civile. Si vor incerca sa forteze, inainte de parlamentare sau poate chiar de locale, preluarea guvernarii de catre ele", spune SRS.

Citeşte şi: Cum va fi vremea în ultimele zile din 2015: Previziunile meteorologilor

Fostul liberal nu se opreşte aici. "O alianta dorita de presedinte pentru realizarea unui consens in jurul lui Ciolos, se va transforma, astfel, intr-o altfel de alianta. Nedorita de presedinte. Si realizata tocmai pentru debarcarea Guvernului Ciolos. Dar pentru a nu se mai repeta istoria, PSD si PNL, spun gurile rele, in coniventa cu esaloanele militare ale serviciilor vor decide suspendarea presedintelui. Si organizarea unui referendum pentru demiterea sa. Motivul va fi procesul pierdut legat de proprietatea imobiliara a familiei Iohannis. Este un scenariu care nu cred ca rezista unei analize mai atente. Argumentele care au determinat PSD si PNL sa refuze guvernarea si sa opteze impreuna cu Klaus Iohannis pentru un Guvern birocrato-tehnocrat, raman valabile si in 2016. PNL chiar daca accelereaza procesul de fuziune are nevoie de timp pentru a fi in stare de o buna guvernare, in timp ce PSD este avantajat de conditia sa de partid, aparent, in opozitie, dar, in realitate, la butoane, intrucat ii vor ramane fideli miile de functionari publici pe care i-a instalat in functie. Iar Klaus Iohannis este inca atat de popular incat este imposibil de imaginat ca cetatenii vor vota pentru demiterea lui. Indiferent care ar fi pretextul invocat. Intr-o asemenea incercare, dreapta si stanga ar sfarsi rupandu-si dintii. De aceea nu cred in prognoza “cititorilor in stele”.

Citeşte şi: Guvernul a sesizat CCR în legătură cu unele aspecte ale Legii privind pensiile speciale

Sa analizam acum al doilea scenariu. Cel avansat de mine. Conform caruia, in timp ce Guvernul Ciolos va supravietui taras - grapis, deloc glorios, dar administrand de bine, de rau tara pana la alegeri, nemultumirile populatiei vor fi estompate de alegeri. Care vor fi ca un fel de supapa a oalei de presiune politica. In schimb, vor exista mari provocari externe. Prima si cea mai importanta este mult invocata solidaritate a statelor europene. O solidaritate care, asa cum s-a vazut, este folosita doar in beneficiul celor puternici. Iar acum, in 2016, presiunile vor fi uriase. Statul Islamic nu se lasa cu una, cu doua. Dimpotriva. Cu cat i se administreaza lovituri mai puternice, care pana una-alta, sunt exclusiv aeriene, cu atat terorismul se generalizeaza, iar teroristii devin mai motivati. Sa actioneze nu numai acolo, in Siria si Irak, ci in intreaga lume. Un frison al fricii si nesigurantei a cuprins Bruxelles-ul. Ultimul gest care dovedeste acest lucru este fara precedent. S-a luat decizia, chiar de aceste sarbatori, ca in urarile de bine pe care oamenii si le transmit unii altora de multe secole sa nu mai fie invocat numele Domnului. Sa se renunte la orice accent crestin. Urarile sa aiba un caracter cat mai general. Pentru a nu leza sentimentele religioase ale celorlalte comunitati non-crestine care traiesc in Europa.

Citește și: Detalii CUTREMURĂTOARE despre ultimele clipe din viața jurnalistei de la Antena 1 / VIDEO

Iar aceste comunitati devin din ce in ce mai mari. Pana cand explodeaza. Pentru ca, in ciuda bunelor intentii afisate si a declaratiilor demagogice, comunitatile, in special cele musulmane, sunt enclavizate. Si fortate, pentru a-si respecta propriile obiceiuri, sa-si educe copii in scoli separate. Se creeaza astfel, in marile orase ale Europei, civilizatii paralele. Care, stimulate de Statul Islamic, de Noul Califat, vor exploda. In razboaie de gherile urbana. In 2016 va creste, la un nivel fara precedent, valul migrator care loveste Europa. Cele mai puternice state europene vor invoca mai mult decat oricand solidaritatea. Incercand sa impinga, pana la limita, valul migrator catre periferiile Uniunii Europene. Adica fix in tari cum este Romania. Cotele obligatorii vor deveni un fel de secure deasupra gatului romanilor. Iar Klaus Iohannis, in calitate de presedinte, se va afla intre ciocan si nicovala. Iar aceasta nu este decat una dintre provocarile externe. Cea de-a doua este razboiul care bate la usile Romaniei. Pe scurt, Rusia a castigat imens in influenta, in 2015. Putin a aratat ca stie sa riste pana la inconstienta. Fiindca i-au reusit toate figurile, fiindca Europa a fost slaba, iar America asijderea – si sa nu uitam ca Statele Unite se confrunta cu alegeri extrem de dificile – este greu de imaginat ca Moscova nu va escalada din nou. Si unde ar putea-o face? In Ucraina, cu siguranta. Putin sta cu privirea fixa pe Gurile Dunarii. Si este, realmente, obsedat de Deveselu. Sustine sus si tare, si intr-un fel pe buna dreptate, ca, in timp ce bazele sale de racheta nu pot atinge Statele Unite, Statele Unite, prin Deveselu, poate atinge Moscova. Si aceasta este doar a doua provocare pentru Klaus Iohannis. Un presedinte al unui stat extrem de slab din punct de vedere militar. Si caruia nu i se permite sa riposteze, nici macar verbal, amenintarilor Moscovei. Despre alte provocari externe, poate nu la fel de spectaculoase, dar, cu siguranta, la fel de periculoase, in analiza viitoare", încheie fostul liberal.

Citește și: INCREDIBIL Ce i-a spus Arsenie Boca lui Nicolae Ceaușescu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.