DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Avertismentul lui Tudorel Toader: 'Dacă ţii un deţinut în penitenciar după ce dispare temeiul privării de libertate e lipsire de libertate ilegală'

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a procedat corect când a pus în libertate deţinuţii care intrau sub incidenţa legii recursului compensatoriu, menţionând că ţinerea unei persoane în spatele gratiilor, după ce a dispărut temeiul juridic al privării de libertate, este considerată lipsire de libertate în mod ilegal. "Legea a intrat efectiv în vigoare şi oricare dintre noi - că este ministrul Justiţiei sau altceva, director de ANP -, în ziua în care legea intră în vigoare trebuie să o pună de îndată în aplicare. Nu ai niciun temei juridic să reţii pe cineva o oră, darămite o zi sau mai mult peste durata pedepsei efectuate din cele 30 de zile plus cele 6 considerate efectuate", a precizat Tudorel Toader, în plenul Camerei Deputaţilor, la 'Ora Guvernului'.

Potrivit acestuia, ANP trebuia să dea drumul deţinuţilor după ce legea a intrat în vigoare. "Vă spun în deplină cunoştinţă de cauză (...) că, dacă după ce s-a îndeplinit durata pedepsei, ţii un deţinut în penitenciar încă o zi, încă o oră, din momentul în care a dispărut temeiul juridic al privării de libertate, se numeşte lipsire de libertate în mod ilegal. Prin urmare, Administraţia Penitenciarelor a procedat corect: când s-a împlinit durata efectivă, integrală a pedepsei executate sau considerată executată din beneficiu, trebuia să le dea drumul şi le-a dat drumul pe cale administrativă, fără intervenţia judecătorului", a explicat Tudorel Toader.

El a menţionat că deţinuţii din penitenciare sunt oameni care au nevoie de condiţii la standarde europene şi că Legea 169 a recursului compensatoriu a fost adoptată înainte de mandatul său de ministru. "Proiectul Legii 169 a venit de undeva de anul trecut, iniţiat de ministrul Justiţiei de la vremea respectivă, a plecat de la Ministerul Justiţiei cu ideea de a fi considerate 3 zile câştigate pentru beneficiul liberării condiţionate. (...) Parlamentul din 3 zile a făcut 6 zile considerate executate la 30 executate în condiţii necorespunzătoare. Legea nu a fost adoptată la Ministerul Justiţiei, a fost adoptată de Parlament", a mai spus ministrul Justiţiei.

Toader a arătat că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, fiind cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe deţinut. "Ca urmare a aplicării Legii 169 au ieşit în prima zi 529, iar până astăzi 650 de deţinuţi", a adăugat Tudorel Toader.

El a mai spus că "problema penitenciarelor nu este de ieri, de alaltăieri, este o problemă istorică - pe de o parte, o problemă sistemică - pe de altă parte". Tudorel Toader a menţionat că are în vedere două categorii mari de probleme de rezolvat - şi anume modernizarea şi construirea de penitenciare noi, dar şi modificarea părţii generale a Codului penal pentru a consacra supravegherea cu brăţara electronică. "Supravegherea electronică poate fi o modalitate de executare integrală a pedepsei, dar în acelaşi timp poate fi şi modalitate de eliberare a părţii finale a executării unei pedepse", a subliniat Toader, conform Agerpres.

Acesta a menţionat că intenţionează construirea a două penitenciare noi, menţionând în acest sens penitenciarul din Berceni, care se află în faza de studiu de fezabilitate. Tudorel Toader a adăugat că doreşte şi construirea unui penitenciar la Caracal, dar nu a primit avizul favorabil din partea Statului Major al Armatei, având în vedere că locaţia ar fi fost în vecinătatea bazei de la Deveselu.

El a mai spus că sunt 25.093 de deţinuţi în penitenciare şi doar 13.000 de funcţionari cu statut special. "Dânşii spun că este prea puţin 13.000. Am demarat o procedură de adoptare a unei hotărâri de Guvern în care să suplimentăm la ANP schema de personal cu încă 1.000", a susţinut Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.