Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul unor ONG-uri legat de răspunsul autorităţilor filipineze la pandemie - A dus la 'atacuri şi mai brutale' asupra libertăţilor civile

reuters
armata filipine, marawi

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au deplâns joi faptul că răspunsul guvernului filipinez la pandemia de coronavirus a dus la "atacuri şi mai rele şi mai brutale" asupra libertăţilor civile, atenţionând că nimeni nu este ferit din calea violenţei, informează dpa, citată de Agerpres.

Organizaţiile invocă în acest sens cazul unui militar pensionat bolnav psihic, care a fost ucis joi pentru că ar fi încălcat prevederile de izolare în suburbia Quezon din Manila, ca fiind "un act alarmant şi deplorabil de violenţă de stat ce ar trebui condamnat în mod ferm".

Victima, identificată drept Winston Ragos, de 34 de ani, fusese diagnosticată în repetate rânduri cu schizofrenie şi tulburare de stres post-traumatic. El fusese disponibilizat din armată în 2017, potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor armate filipineze, colonelul Ramon Zagala.

Uciderea lui arată că ordinele date de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte de "a-i împuşca" pe cei care încalcă restricţiile de izolare şi ameninţările sale cu o abordare de tipul legii marţiale "nu mai sunt exagerări", după cum a pretins purtătorul său de cuvânt, a subliniat Karapatan, grup pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Manila.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe: cum se celebrează și ce este intezis în această zi

"Ei au încurajat armata şi poliţia să ucidă, iar ordinele preşedintelui s-au tradus prin oameni morţi", a acuzat Karapatan într-un comunicat. "De stânga sau nu, oricine - chiar şi un militar pensionar - poate deveni victima fascismului de stat", adaugă grupul.

Autorităţile filipineze au folosit de asemenea tot mai mult pandemia de COVID-19 şi restricţiile de carantină "drept scuză pentru a-i acuza pe oponenţii politici şi pe activişti de infracţiuni", a acuzat la rândul său organizaţia Human Rights Watch cu sediul la New York.

Departamentul Sănătăţii din Filipine a raportat joi 271 de noi cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus, ridicând numărul total la 6.981 de cazuri la nivel naţional. De asemenea, au fost raportate alte 16 decese cauzate de COVID-19, majorând la 462 numărul total de decese în această ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.