Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul unui șef agricol: 'În afară de pământ, totul se importă'

Pinterest
cartofi saci

Șeful Direcției Agricole din Covasna a declarat marți că există riscul ca o parte din fermieri să nu mai planteze cartofi din cauza majorării costurilor de producţie, în principal al îngrăşămintelor, pesticidelor şi combustibililor, potrivit Agerpres.

"Cartofii s-au scumpit, preţul pieţei este între 1,50 - 2 lei, chiar şi mai mult, dar fermierii spun ca nicicum nu reflectă preţul de cost pentru că input-urile s-au triplat şi la preţul acesta nu acoperă cheltuielile de producţie. Mulţi se gândesc ca la anul să nu mai planteze cartofi. În special cei care nu pot asigura apa pentru irigaţii probabil că se vor lăsa de cultivarea cartofului. Preţul de cost este foarte ridicat şi nu se vede că la anul va fi mai ieftin. (...) Totul se importă: sămânţă, erbicide, pesticide, îngrăşăminte, utilaje, în afară de pământ totul se importă. Deja ajungem să importăm şi forţă de muncă", a atenționat şeful Direcţiei Agricole Covasna, Kozma Bela.

Producţia medie de cartofi din acest an va fi în judeţul Covasna de circa 19 tone la hectar, mai scăzută cu aproape 20% faţă de media multianuală, a mai estima acesta.

"Seceta din iunie şi iulie a afectat foarte mult culturile de cartofi, îndeosebi cartoful de industrializare, cel pentru cipsuri, în proporţie de 35-40%. Producătorii o să aibă probleme cu onorarea contractelor cu procesatorii. (...) La cartoful de consum, ploaia i-a prins în starea de vegetaţie, iar aici pierderea e mai mică, de 20-25% faţă de media multianuală. Deci, vom avea o producţie mai mică decât anul trecut, dar e mulţumitoare faţă de condiţiile actuale", a declarat Kozma Bela.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.