Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Aveți adeverință de la medicul de familie?` Iată cum eviți întrebările `capcană` când obții fișa medicală de permis auto!

stiripesurse.ro
fisa medicala

Fișa medicală de permis auto este necesară în mai multe cazuri: pentru persoanele care doresc să urmeze cursurile școlii de șoferi, pentru cele al căror carnet de conducere a expirat și trebuie reînnoit, precum și pentru persoanele cu permisul anulat sau suspendat pentru diverse abateri.

Prevederi legale referitoare la analizele necesare pentru permisul de conducere

Pentru obținerea acestui document, beneficiarul efectuează toate examinările clinice necesare, în fața unor medici cu următoarele specializări: Medicină internă, ORL, Oftalmologie, Ortopedie / Chirurgie, Neurologie și Psihiatrie.

Fisa medicala permis auto nu se eliberează în cazul în care se constată existența unor tulburări grave, precum următoarele: abuz și dependență de alcool, epilepsie, tulburări psihice majore, retard mintal, alte afecțiuni neurologice sau neuropsihice grave sau boli care afectează semnificativ vederea, auzul sau locomoția.

Normele minime referitoare la aptitudinile necesare conducerii autovehiculului sunt enunțate în Ordinul 1.162 / 2010, modificat ulterior prin Ordinul 2.049 / 2019. Articolul 2, alineatul 1 are următoarele prevederi:

„Examinarea medicală în vederea obținerii permisului de conducere a unui autovehicul sau pentru schimbarea acestuia se realizează astfel:

a) candidații pentru obținerea permisului de conducere a autovehiculelor prevăzute în grupele 1 și 2 sunt obligați să efectueze un examen medical în scopul depistării uneia sau a mai multor afecțiuni prevăzute în normele minime cuprinse în anexă;

b) candidații pentru obținerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligați să efectueze examinările medicale înainte de eliberarea inițială a permisului de conducere; ulterior, conducătorii auto sunt obligați să efectueze examinările medicale ori de câte ori permisul de conducere este reînnoit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare“.

content-image

Documentele necesare pentru a obține fișa medicală permis auto

Pentru evaluările medicale propriu-zise, sunt necesare formulare tip care se găsesc la recepția clinicii unde se efectuează analizele. În schimb, pacientul trebuie să aibă asupra sa, la sosirea la clinică, următoarele documente în cazul în care este prima dată când obține permisul:

• buletin sau carte de identitate;

• fișa de școlarizare, în cazul celor care se pregătesc pentru obținerea carnetului de șofer și vor urma cursurile unei școli de șoferi;

• o adeverință de la medicul de familie în care să se menționeze dacă pacientul figurează cu boli cronice în evidența acestuia;

• o scrisoare medicală de la medicul diabetolog în care să fie trecute diagnosticul, tratamentul și recomandarea dacă solicitantul este apt pentru a conduce, în cazul bolnavilor de diabet de tip 1;

• ochelari de vedere, dacă este cazul.

Lista documentelor necesare este mai scurtă pentru persoanele care doresc doar preschimbarea permisului de conducere din cauză că a expirat, s-a deteriorat, a fost pierdut, au fost schimbate numele sau adresa ori din orice alte motive. În această situație, la Poliție vor fi depuse următoarele documente:

• fișa medicală permis auto eliberată de o clinică acreditată;

• dovada achitării la Trezorerie, la Poșta Română sau la Poliție a taxei pentru permis auto, în valoare de 89 de lei;

• cartea de identitate și, în cazul expirării acestui document, permisul auto în original.

Odată ce cunoști toate aceste detalii, eviți întrebările-capcană și nu pierzi mai mult timp decât este nevoie pentru a obține fișa medicală permis auto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.