Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avioanele rusești pregătesc retragerea din Siria dar pacea rămâne departe

Russian_military_aircraft_at_Latakia,_Syria_(5)

Screenshot_1Ministrul Apărării din Rusia a declarat marți, 15 februarie, că Rusia pregătește mai multe avioane de luptă pentru a fi retrase din Siria.

Declarațiile vin după ce cu o zi înainte Vladimir Putin a surprins comunitatea internațională declarând că că Rusia și-a atins scopul principal odată cu progresul negocierilor pentru pace și că campania aeriană s-a încheiat în mod oficial, arată Associated Press. Se crede că gestul Rusiei l-ar putea forța pe președintele Bashar al-Assad să aibă o poziție mai flexibilă în negocierile de pace.

Totuși, retragerea nu va fi completă, Rusia menținând o bază aeriană și facilități navale, arată sursa citată. Dealtfel, și oficialitățile siriene au asigurat că retragerea nu va fi completă.

Efect asupra sancțiunilor

Este probabil că Rusia spera că gesturile sale să contribuie la o ridicare a sancțiunilor impuse de UE în urma conflictului cu Ucraina. Deja Italia și Ungaria au declarat că prelungirea sancțiunilor nu poate fi „automată”, informează Reuters.

Italia, însă, ar putea doar să joace cartea copilului teribil.

Citiți și: Premierul Italiei: Europa nu funcționează pentru această generație

Sirienii rămân pesimiști în privința păcii

Însă refugiații din Siria nu par optimiști că se vor întoarce prea curând acasă. Deja 2000 de refugiați au forțat granița dintre Macedonia și Grecia, în ciuda faptului că „ruta balcanică” este, oficial, închisă, informează Associated Press. Trei persoane au murit la graniță.

220px-An_Aerial_View_of_the_Za'atri_Refugee_CampÎntre timp, tabăra Zaatri din Iordania s-a transformat într-un adevărata oraș, cu adrese poștale și o mică industrie de servicii. O centrală electrică solară, finanțată de Germania, se va inaugura în 2017, arată agenția citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.