Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocaţii lui Julian Assange au depus o "cerere urgentă" la Comisia Interamericană pentru Drepturile Omului pentru dezvăluirea actului de acuzare

Julian Assange

Avocaţii lui Julian Assange au depus o "cerere urgentă" la Comisia Interamericană pentru Drepturile Omului (IACHR) pentru a obţine ca autorităţile americane să dezvăluie actul de inculpare care îl vizează în SUA, a anunţat miercuri WikiLeaks, organizaţia fondată de Assange, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Jens Stoltenberg, AVERTISMENT pentru România, la întâlnirea cu Viorica Dăncilă: 'Lumea e din ce în ce mai periculoasă și imprevizibilă'

"Dezvăluirile conform cărora SUA au deschis anchete penale împotriva lui Assange au şocat comunitatea internaţională", conform unui extras al solicitării înaintate la instituţia cu sediul la Washington şi publicat într-un comunicat al WikiLeaks.

Guvernul american "trebuie să furnizeze informaţii privind acuzaţiile penale imputate lui Assange în totalitate", se mai arată în comunicat.

În noiembrie, procurori americani au dezvăluit involuntar o inculpare împotriva australianului de 47 de ani, care trebuia să rămână secretă.

Avocaţii cer de asemenea IACHR "să constrângă" Ecuadorul să împiedice o extrădare spre SUA şi să pună capăt "izolării" la care îl supune ambasada ecuadoriană la Londra, unde este găzduit din 2012, a precizat WikiLeaks.

Cererea se referă la decizia din luna octombrie a guvernului ecuadorian de a fixa reguli pentru vizitele şi comunicaţiile lui Assange în ambasadă, unde s-a refugiat el iniţial pentru a evita să fie extrădat spre Suedia pentru a fi judecat pentru un presupus viol.

Acest caz a fost clasat, dar fondatorul WikiLeaks este în continuare vizat de un mandat de arestare britanic pentru încălcarea condiţiilor de eliberare sub supraveghere în procesul din Suedia. El se teme că, în caz de arestare, va fi extrădat în SUA pentru publicarea pe site-ul său a mii de documente oficiale confidenţiale.

În cererea lor, avocaţii lui Assange spun că SUA şi Ecuadorul "ridiculizează o serie de obligaţii legale" faţă de clientul lor. Ei invocă în special presiunile pe care SUA le exercită asupra Ecuadorului pentru ca australianul să le fie predat sau "operaţiuni de spionaj" care ar fi desfăşurate împotriva sa de către Ecuador.

Julian Assange a devenit celebru în 2010 prin publicarea de către WikiLeaks a mii de documente oficiale confidenţiale ale Departamentului de Stat american şi ale Pentagonului, preluate de mass-media din întreaga lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.