Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Bombonicăi, declarații INCENDIARE: 'Deși posibilele abuzuri sunt evidente, dar potrivit legii actuale, ele nu mai pot fi îndreptate'

adrian toni neacsu

Fostul membru CSM, Adrian Toni Neacşu, a transmis, pentru MEDIAFAX, referitor la OUG pentru revizuirea sentințelor bazate pe protocoale și interceptări ilegale, că se impunea în mod obligatoriu deschiderea posibilității celor care au suspiciuni credibile să readucă dosarul lor în fața judecătorului.

"În principiu, sigur că ar trebui evitate ordonanțele de urgență în domeniul dreptului penal. Dar asta e valabil pentru societăți normale în care legiferarea chiar se poate face prin Parlament. Revizuirea hotărârilor judecătorești definitive este deja o cale de atac extraordinară, prin care erorile evidente ale instanțelor care au pronunțat condamnări definitive pot fi îndreptate. Însă actuala reglementare este deficitară și nu cuprinde un remediu pentru abuzurile de sistem dezvăluite în ultima perioadă. Și mă refer aici la hotărârile judecătorești pronunțate în urma desfășurării unui proces evident inechitabil, cu probe obținute în baza unor protocoale secrete, cu probe obținute de serviciile de informații, ori cu probe nelegale cum ar fi interceptările efectuate de SRI, așa cum a decis Curtea Constituțională. Toate aceste nereguli, fie au fost deja sancționate de Curtea Constituțională, fie s-au dovedit a fi profund nelegale și nedemocratice, cum ar fi judecata pe baza unor protocoale. Tocmai pentru că, deși posibilele abuzuri sunt evidente, dar potrivit legii actuale, ele nu mai pot fi îndreptate, se impunea în mod obligatoriu deschiderea posibilității celor care au suspiciuni credibile să readucă dosarul lor în fața unor judecători independenți și imparțiali, care să stabilească clar în ce măsură condamnarea a fost influențată de aceste practici", a transmis, pentru agenția de presă MEDIAFAX, fostul membru CSM, Adrian Toni Neacşu.

Avocatul a explicat că o astfel de prevedere este cuprinsă și în modificările aduse Codului de procedură penală, însă acestea nu sunt încă în vigoare și prin urmare nu se pot aplica.

"Legea adoptată de Parlament cu privire la modificarea Codului de procedura penală cuprinde parțial un astfel de remediu, în sensul că se crează posibilitatea punerii în discuție a hotărârilor definitive sub aspectul abuzurilor dezvăluite în ultima perioadă, dar, din păcate, este previzibilă o tergiversare în ce privește intrarea în vigoare. Suspiciunea că există pe scară largă în România hotărâri de condamnare pronunțate de instanțe în urma unor procese incorecte este un motiv suficient pentru a grăbi intrarea în vigoare a unei prevederi care să permită de principiu reverificarea acestora din perspectiva respectării tuturor garanțiilor unei justiții democratice, imparțiale și independente. În acest fel se va recâștiga și încrederea publicului în sistemul judecătoresc, dar și în corectitudinea hotărârilor pronunțate de instanțe într-o perioada tulbure în ce privește respectarea drepturilor cetățenilor la un proces echitabil", a mai arătat Adrian Toni Neacşu.

Fostul membru CSM a mai subliniat că mecanismul la care face referire ministrul justiției nu va presupune desființarea acestor hotărâri, ci doar reverificarea lor de către judecători liberi, din perspectiva respectării tuturor principiilor unei justiții independente.

Ministrul Justiției a anunțat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".

Citește și: Codrin Ștefănescu, gaz pe foc în scandalul OUG pe sentințe pe protocoale: Tudorel Toader încearcă din răsputeri să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor

"(Ordonanța va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.