Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Gheorghe Piperea avertizează: Guvernul demisionar a prelungit ilegal starea de alertă

gheorghe piperea

Avocatul Gheorghe Piperea afirmă că Guvernul interimar, condus de Nicolae Ciucă, a prelungit ilegal starea de alertă. Acesta susţine că decizia este una excepţională şi nu se încadrează în limitele de administrare a treburilor curente ale ţării.

"Guvernul demisionar a emis, nelegal, HG nr.1065/2020, pentru prelungirea stării de alertă.

Orice persoană interesată poate cere instanței de contencios, în mod individual sau în alianțe procesuale, anularea acestei hotărâri.

În primul rând, pentru că un guvern demisionar nu poate emite decât actele curente de administrare a treburilor publice, nu și acte normative excepționale, care limitează libertăți fundamentale și restrânge drepturi ale omului. Dacă un guvern plin nu poate emite astfel de acte normative (rezervate Parlamentului), cu atât mai puțin nu le poate emite un guvern demisionar.

În al doilea rând, pentru că repetarea la infinit a acestor hotărâri este cu mult depășit caracterul temporar al măsurilor restrictive de drepturi și libertăți.

În al treilea rând, întrucât măsurile luate, în vederea reducerii riscului epidemiologic, au fost complet inutile în plan sanitar și destructive în plan economic, social și psihologic", scrie Piperea pe Facebook.

Potrivit art. 110, alin. (4) din Constituţie, "Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern".

Secretarul de stat Raed Arafat declara zilele trecute că prelungirea stării de alertă, fiind doar o hotărâre de guvern dată în executarea legii, se încadrează în limitele constituţionale referitoare la activitatea unui guvern demisionar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.