Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul lui Julian Assange a depus un nou recurs împotriva mandatului de arestare european

reuters
Julian Assange

Avocatul lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, a anunţat miercuri că a înaintat un nou recurs împotriva mandatului de arestare european emis într-un dosar pentru viol, din cauza riscului privind o cerere de extrădare din partea SUA, informează AFP, conform agerpres.

Australianul de 45 de ani neagă acest presupus viol ce ar fi avut loc în august 2010. Din iunie 2012, el s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a se sustrage acestui mandat de arestare pe care poliţia britanică intenţionează să-l pună în aplicare imediat ce Assange ar ieşi din ambasadă.

Lituania cere audierea lui Gorbaciov. Răspunsul venit de la Moscova a fost prompt

Contactat de AFP, avocatul său suedez Per Samuelson a invocat declaraţiile din aprilie ale ministrului american al justiţiei, Jeff Sessions, conform cărora SUA vor 'încerca să plaseze anumite persoane după gratii', printre care Assange. Arestarea lui 'este o prioritate', a declarat Sessions.

'Aceasta înseamnă că acum putem demonstra că există o dorinţă a SUA de a trece la acţiune (...). De aceea, cerem anularea mandatului de arestare, pentru ca Julian Assange să poate ajunge în Ecuador şi să beneficieze acolo de azilul politic ce i-a fost acordat', a explicat avocatul.

'Am depus în această dimineaţă un recurs în anulare la Tribunalul din Stockholm', a mai precizat el, estimând că tribunalul ar putea avea nevoie de 'două-trei săptămâni' pentru a se pronunţa.

Decizie istorică la Chişinău: Prezenţa Armatei a 14-a este neconstituţională

Assange denunţă în acest dosar o manevră politică pentru a se reuşi extrădarea lui spre SUA şi trimiterea în închisoare pentru publicarea de documente militare şi diplomatice confidenţiale.

El şi-a multiplicat recursurile în faţa justiţiei suedeze de la începutul cazului, însă a pierdut în mod sistematic, de opt ori în total, fie că era în primă instanţă, în apel sau la Curtea Supremă.

Judecătorii au refuzat între altele să ţină cont de avizul grupului de lucru al ONU asupra detenţiei arbitrare, din februarie 2016, ce recomanda să se pună capăt acestui mandat de arestare european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.