Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul lui Rizea SE TEME pentru viața clientului, după anunțul retragerii cetățeniei -'Eforturile apărării vor fi concentrate pe asigurarea protecției vieții'

avocat alexandru morarescu

Avocatul fostului deputat fugar Cristian Rizea, căruia recent Republica Moldova i-a retras cetățenia, vorbește despre situația juridică prezentă a acestuia și arată că extrădarea este posibilă la acest moment, dar discuțiile despre această procedură judiciară sunt „premature”

“Este prematur să discutăm despre iminența unei extrădări, însă îmi exprim convingerea ca procedurile în cazul domnului Rizea Cristian vor fi respectate cu strictețe.

Citește și: DOSAR 'Ăia 3.045.000 euro cad cu toții, nu rămâne așa în pom', îl asigura ofițerul Fleancu pe afaceristul Bogdan Savin, legat de expertiza din dosarul său penal

Cazul Mazăre a reprezentat un semnal de alarmă și a născut câteva întrebări privind determinarea autorităților de a proceda confrom normelor interne si Convențiilor”, spune în exclusivitate pentru STIRIPESURSE avocatul Alexandru Morărescu.

Acesta indică faptul că ar exista riscuri pentru clientul său în cazul în care ar reveni în țară benevol sau adus pe calea judiciară.

„Cu prioritate, eforturile apărării vor fi concentrate pe asigurarea protecției vieții domnului Rizea Cristian, in situația în care acesta va ajunge în țară.

Exista temeri justificate ca viata acestuia este in pericol, astfel incat s-ar impune luarea unor masuri speciale de protectie.

El va trebui sa execute o pedeapsa ca urmare a unei hotarari penale definitive, nu sa plateasca cu viata pentru pozitia publica pe care a adoptat-o in ultimul an.

Citește și: DOSAR BREAKING - Cum era să RATEZE DNA flagrantul PREMIERĂ în cazul polițistului care ar fi cerut 1,1 milioane de euro ȘPAGĂ în plină stare de urgență

Indiferent ce cred unele capete infierbantate, Romania este un stat de drept in care viata reprezinta valoarea suprema”, spune Avocatul Alexandru Morărescu, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.

Fugar „retras”

Igor Dodon, actualul președintele al Republicii Moldova, i-a retras cetățenia fostului deputat Cristian Rizea.

"Dragi Romani infractorii pe care ii devoalez au platit milioane de euro mafiei politice din Moldova condusa de Igor Dodon si Vladimir Plahotniuc pentru a imi retrage in mod abuziv cetatenia Republicii Moldova! Ma voi lupta in instanta aici la Chisinau si sper cu ajutorul vostru si al lui Dumnezeu sa pot reusi! Adevarul Invinge Intotdeauna! ", a scris Cristian Rizea, cu putin timp in urma, pe Facebook.

Citește și: 'O avem pe doamna în portofoliu',îi spunea consilierul ALDE 'partenerului de afaceri' cu Unifarm-'Încă nu, analizează pechinezii stocul', se plângea afaceristul

Fostul deputatul şi-a schimbat numele în Cristian Mihai. Acesta se recomandă în Chişinău ca fiind director general al staţiei TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, „controlat de Maricel Păcuraru”.

Președintele Igor Dodon declara pe 29 octombrie că așteaptă o notă informativă din partea Agenției Servicii Publice și decizia Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova, pentru a putea semna decretul privind retragerea cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea.

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Citește și: De aproape 20 de ori, în opt ani, a avut 'CONFERENȚIARUL' Baranga șansa de a pune punct infracțiunii de înșelăciune - Detaliile cazului

content-image

Urmărit internațional

În 19 martie 20119 o instanță a emis mandat european de arestare pe numele lui Cristian Rizea, fostul deputat fiind dat în urmarire internationala, potrivit unor surse judiciare.

Decizia a venit după judecatorii instantei supreme l-au condamnat, în ziua anterioară, la 4 ani si 8 luni de inchisoare, definitiv, pentru trafic de influență.

Fostul deputat nu a fost prezent la ultimele două termene, fiind plecat din țară, la termenul din februarie avocatul anuntand ca este in SUA.

Citește și: DNA despre SPECULA generată de pandemie - 'A fost creat cadrul propice apariției 'indispensabilului traficant de influență''

Instanța a constatat încetarea procesului penal in cazul omului de afaceri Lucian Colțea, care era jucat alături de Rizea, ca urmare a decesului.

Cristian Rizea a fost trimis in judecată de DNA pe 22 martie 2016.

"In perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități.

Citește și: DOSAR 'Ăia 3.045.000 euro cad cu toții, nu rămâne așa în pom', îl asigura ofițerul Fleancu pe afaceristul Bogdan Savin, legat de expertiza din dosarul său penal

Potrivit înțelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorități, astfel încât o persoană din familia lui Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv ca omul de afaceri să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.