Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului îi cere directorului DGASPC Neamţ să dispună măsuri pentru protecţia drepturilor copiilor folosiţi la cerşetorie

avocatul poporului

Avocatul Poporului (AP) recomandă directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ să dispună măsurile legale care se impun pentru asigurarea protecţiei drepturilor copiilor folosiţi în activităţi de cerşetorie în judeţul Neamţ. "Directorul general al D.G.A.S.P.C Neamţ va dispune reevaluarea situaţiei familiei de uniune consensuală şi aplicarea prevederilor Legii nr. 272/2004, după caz", se arată în recomandarea postată pe site-ul AP, conform Agerpres.

Totodată, AP recomandă primarului comunei Girov, judeţul Neamţ, să dispună cu celeritate luarea măsurilor legale pentru respectarea prevederilor din Legea nr. 272/2004 privind promovarea şi protecţia drepturilor copilului, în vederea identificării precoce a situaţiilor de risc în care se pot afla copiii din comunitate.

Potrivit recomandării AP, în articolul "Copii închiriaţi pentru cerşetorie. Se întâmplă în Piatra Neamţ" publicat într-un ziar pe 2 septembrie 2017 se relata despre activitatea de cerşetorie în care sunt folosiţi cei mici. În articol este prezentat şi exemplul unei persoane de 54 de ani cu domiciliul în comuna Girov. "Acesta ar fi umblat însoţit întotdeauna de copii, pe care îi schimba periodic. La momentul redactării articolului, acesta era însoţit de o fetiţă de 2 -3 ani pe care o ţinea într-un cărucior, nemâncată şi murdară", se menţionează în recomandare.

Biroul Teritorial Bacău al AP s-a sesizat din oficiu în acest caz. Ca urmare a demersurilor biroului, autorităţile au transmis informaţii privind situaţia familiei de uniune consensuală. Printr-o adresă din 17 octombrie 2017 Serviciul de Asistenţă Socială (SAS) al municipiului Piatra Neamţ a comunicat că în septembrie 2014 s-a aflat în atenţia SAS Piatra Neamţ situaţia copiilor unui bărbat cu domiciliul în comuna Girov, judeţul Neamţ, şi ai unei femei domiciliate în comuna Filipeşti, judeţul Bacău, care la acea dată locuiau clandestin într-un imobil aflat în avansată stare de degradare, iar mama minorilor practica cerşetoria împreună cu copiii săi, fiind sancţionată de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Motivat de comportamentul femeii, dar şi de faptul că minorii locuiau în condiţii care le puneau în pericol viaţa şi sănătatea, s-au întocmit documentanţii cu propunerea de plasament de urgenţă. Întrucât şi concubina acestuia s-a mutat în comuna Girov după 19 septembrie 2014 niciun membru al familiei nu ar mai fi fost identificat practicând cerşetoria, mai arată SAS. Printr-o adresă din 19 octombrie 2017 DGASPC Neamţ a informat că evaluarea de caz a evidenţiat că uneori membrii familiei de uniune consensuală au fost văzuţi apelând la mila publicului în municipiul Piatra Neamţ, fiind însoţiţi uneori de cei trei copii ai lor.

Conform sursei citate, familia locuieşte într-un imobil situat în satul Girov, fiind compus dintr-o singură încăpere, modest mobilată. Printr-o adresă din 13 noiembrie 2017 Poliţia Locală Piatra Neamţ a comunicat că în cursul anului 2017 femeia a fost depistată de două ori la cerşit pe raza Municipiului Piatra Neamţ, însoţită de copiii săi minori, fiind sancţionată contravenţional şi informându-se în scris SAS din cadrul Primăriei Girov în vederea dispunerii măsurilor de protecţie socială care se impun.

Printr-o adresă din 23 noiembrie 2017 Primăria comunei Girov a comunicat că minorii vor fi monitorizaţi permanent şi li se vor acorda prestaţiile cuvenite, în conformitate cu prevederile legale.

"Primăria comunei Girov nu a făcut dovada că anterior demersului întreprins de Biroul Teritorial Bacău ar fi monitorizat această familie, din acheta socială şi planul de servicii rezultând că serviciile şi prestaţiile ce ar fi trebuit acordate conform legii vor fi asigurate doar începând cu luna decembrie 2017, fiind vorba despre acordarea stimulentului educaţional, a alocaţiei pentru susţinerea familiei, precum şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei", se mai arată în recomandare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.