Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul se numără printre cei mai importanți trei furnizori de gaze ai Turciei

Caspian News
azerbaijan azerbaidjan steag

Azerbaidjanul a devenit al doilea mare furnizor de gaze naturale al Turciei, relatează Azernews, citând Autoritatea de Reglementare a Pieței Energiei (EMRA) din Turcia, scrie azernews.az.

Azerbaidjanul a crescut exportul de gaze către Turkiye cu 23,45%, ajungând la 749,9 milioane de metri cubi în noiembrie 2022.

Potrivit EMRA, în noiembrie 2022, Iranul și-a majorat furnizarea de gaze naturale către Turkiye cu 7,68% față de aceeași perioadă din 2021, aducând cantitatea totală la 857,13 milioane de metri cubi și devenind primul mare furnizor de gaze.

Între timp, Rusia se află pe locul al treilea, cu 746,16 milioane de metri cubi. Furnizarea de gaze din această țară către Turkiye a scăzut cu 53,87% față de noiembrie 2021.

În special, odată cu finalizarea construcției TAP la 31 decembrie 2020, Azerbaidjanul a început livrările comerciale de gaze către Europa prin Coridorul sudic de gaze. SGC este o inițiativă a Comisiei Europene pentru o rută de aprovizionare cu gaze naturale din regiunea caspică și din Orientul Mijlociu către Europa. Traseul din Azerbaidjan către Europa este format din gazoductul Caucazului de Sud, TANAP și TAP.

În 2021, TAP a transportat 8,1 miliarde de metri cubi de gaze către Europa. În 2023, Azerbaidjanul intenționează să crească livrările de gaze către Europa la 11 miliarde de metri cubi. Începând cu 2022, Azerbaidjanul a exportat 9,3 miliarde de metri cubi de gaze către Europa în primele zece luni și se aștepta să furnizeze 11,5 miliarde de metri cubi de gaze către Europa până la sfârșitul anului 2022.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.