Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjianul se pregătește să intre pe piețele europene de gaze

Blacknews.ro
gazoduct gaze

Azerbaidjianul se pregătește să intre pe piețele europene de gaze. Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan (SOCAR) consideră sfârșitul anului 2020 drept termenul limită pentru lansarea conductei trans-adriatice de gaz (TAP), care va duce gazul din câmpul Shah Denis al Azerbaidjanului pe piețele europene notează Azernews.

„Problemele apărute în trecut au fost rezolvate și întregul proiect este aproape de finalizare.

TAP, ultimul element al Coridorului sudic de gaze este complet în proportie de 91 de procente. Momentul conservator pentru a face operațiunea TAP a fost sfârșitul anului 2020 - posibil mai devreme decât atât.

Întregul sistem TAP va fi operațional de-a intregul”, a declarat vicepreședintele SOCAR pentru Investiții și Marketing Vitaly Baylarbayov.

El a menționat că a fost semnat un contract de furnizare de 25 de ani cu Italia pentru furnizarea gazelor azere din etapa 2 a câmpului Shah Deniz, iar volumul livrărilor este de 8 miliarde de metri cubi pe an. Grecia și Bulgaria vor primi miliarde de metri cubi de gaz pe an, odată finalizate TAP și interconectorul Grecia-Bulgaria.

„Toți cumpărătorii sunt aliniați, așteptând aprovizionarea. Sperăm că nu vor mai exista obstacole ”, a declarat oficialul SOCAR.

„TAP va putea satisface cererea crescândă de gaz natural din Italia. Înțelegem că Italia va avea nevoie de mai mult gaz în următorii 10 ani, mult mai mult decât au acum.

Din acest punct de vedere, capacitatea Coridorului sudic de gaze și piciorul TAP sunt suficiente pentru a acoperi cea mai mare parte a acestui deficit potențial ”, a spus Baylarbayov.

Mai mult, el a subliniat că Coridorul sudic de gaze nu este în concurență cu Turkish Stream.

„Volumele noastre, contractate în Grecia, Bulgaria și Italia timp de 25 de ani, vor începe să ajungă în Italia imediat ce TAP va fi pregătit. Aceasta nu poate fi modificată.

Indiferent dacă va exista gaz rusesc, libian, algerian sau orice alt gaz, nu contează, pentru că ne-am asigurat propriul loc ”, a spus el.

El a menționat că șaisprezece foraje sunt săpate în câmpul de gaze Shah Deniz și sunt acum gata complet pentru operațiuni.

„Opt foraje produc deja și gazul lor curge în Azerbaidjan, Georgia și Turcia.

Restul va fi pus treptat în aval, cu capacitate completă, odată ce lucrările la ultima etapă din Italia vor fi finalizate complet ”, a spus el.

Baylarbayov a adăugat că gazul azer din stadiul 2 al câmpului Shah Deniz a fost deja furnizat Turciei începând cu 1 iulie 2018, prin conducta trans-anatoliană (TANAP), una dintre componentele SGC.

„Turcia [a primit] aproximativ 2 mld nc în 2018, aproximativ 4 mld mc în 2019, iar în 2020 livrările ar trebui să fie de aproximativ 6 mld mc. Aceasta este în plus față de cele 6 mld mc pe care Shah Deniz le furnizează din etapa 1 a dezvoltării sale ”, a menționat el.

Baylarbayov a remarcat că crede cu tărie în potențialul lui Shah Deniz, care va justifica etapele sale 3d și chiar a 4-a a dezvoltării ulterioare.

El a adăugat acel potențial imens al altor domenii azeriene care sunt deja în curs de explorare și dezvoltare.

TAP împreună cu conducta de sud din Caucaz și conducta trans-anatoliană (TAP) fac parte din Coridorul sudic de gaze.

Rețineți că Coridorul sudic de gaze are în vedere crearea unei infrastructuri de conducte pentru transportul gazelor azere extrase din etapa 2 a câmpului Shah Deniz în Europa prin Turcia.

Coridorul Sudic de Gaze cuprinde următoarele patru proiecte:

(i) exploatarea câmpului de condensare a gazelor naturale Shah Deniz (proiectul „SD1”) și dezvoltarea întregului câmp (proiectul „SD2” ”),

(ii) funcționarea conductei din Caucazul de Sud ( Proiectul „SCP”) și extinderea acestuia (proiectul „SCPX”),

(iii) construcția conductei de gaze naturale trans-anatoliene (proiectul „TANAP”) și

(iv) construcția conductei Trans Adriatice (proiectul „TAP”) ) (SD2, SCPX, TANAP și TAP colectiv, „Proiecte”).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.