Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

B1 TV a fost somată de CNA pentru o emisiune din care s-a înţeles că Schwartzenberg ar fi comandat asasinatul lui Codruţ Marta

b1 tv sigla

Televiziunea B1 TV a fost sancţionată cu somaţie publică de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru informare incorectă şi lipsa unei distincţii clare între fapte şi opinii în ediţia emisiunii „Dosar de politician” difuzată pe 21 august 2017, din care s-a înţeles că omul de afaceri Elan Schwartzenberg este bănuit că ar fi comandat asasinatul lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar.

În această emisiune, după cum a subliniat Radu Herjeu, invitatul Sabin Orcan a afirmat: „N-au identificat precis pe cei care ar fi comis asasinatul, au identificat însă cine este persoana care a dat comanda asasinatului, ceea ce iarăşi ar fi o premieră juridică. Vă spun sigur că procurorii s-au concentrat în principal pe această variantă a asasinatului şi că în acest moment studiază posibilitatea de a-l aduce pe Elan Schwartzenberg pentru a fi anchetat în România fiind totuşi o infracţiune foarte gravă. Aici nu vorbim de contestatul abuz în serviciu şi nici de alte infracţiuni”.

Emisiunea a fost reclamată de Elan Schwartzenberg prin intermediul avocatului său, care a precizat că moderatorul nu a intervenit nici un moment pentru a solicita invitaţilor probe, pentru a-i întrerupe sau pentru a-i chestiona în privinţa afirmaţiilor „de o gravitate extremă, dar făcute cu valoare de certitudine”.

„Mai mult, chiar radiodifuzorul a recurs la afişarea pe ecran a informaţiilor într-o asemenea manieră încât singura opinie pe care şi-o putea face un telespectator obiectiv rămânea aceea că s-a descoperit (prin urmare este certitudine) că Marta Codruţ a fost asasinat, că asasinii acestuia au fost identificaţi şi că Elan Schwartzenberg este unul dintre aceştia. Sintagma «BREAKING NEWS» adăugată de radiodifuzor informaţiei astfel prezentate a contribuit cu forţa cuvenită la generarea percepţiei în acest sens”, mai arată reclamaţia.

„Ca urmare, informaţia a fost imediat preluată pe flux şi propagată în mass-media ca atare: «Elan Schwartzenberg va fi adus în România. Codruţ Marta a fost asasinat, iar criminalii au fost identificaţi», o simplă căutare pe internet relevând apetitul pentru prezentarea situaţiei în acest mod. (…) Nu este începută urmărirea penală pentru nicio faptă de omor şi că nu este începută urmărirea penală împotriva subsemnatului în legătură cu dispariţia numitului Codruţ Marta. Întrucât înţelegem să rămânem în cadru judiciar pentru lămurirea aspectelor puse în discuţie, considerând că aşa este firesc, precizăm că excede interesului nostru exercitarea vreunui drept la replică”, a continuat reclamaţia.

În cadrul şedinţei CNA, reperzentantul televiziunii a afirmat că în emisiune nu s-a spus că Elan Schwartzenberg este acuzat de crimă.

„S-au formulat nişte scenarii bazate pe informaţiile pe care le aveau pe surse nişte jurnalişti şi s-au comentat informaţii publice, care se cunoşteau. Sunt comentarii. Nu s-a spus în nici un moment că Ellan este acuzat de crimă”, a spus el.

„Dacă nu aţi înţeles din asta ca Orcan zice că Elan este bănuit că l-a ucis pe Marta, înseamnă că vorbim în două limbi (…) Pentru astfel de acuzaţii nu este suficient să zici că ai nişte surse. (…) Din modul în care a fost pusă problema era clar că Elan este cel care a comandat asasinatul lui Marta”, a intervenit Herjeu.

Somaţia a fost dată în baza articolului 64, 1, litera b, potrivit căruia în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să se asigure că informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment este corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

CNA a sancţionat cu somaţie publică şi televiziunea Kanal D, pentru că în cadrul emisiunii informative „Ştirile Kanal D” din 12 şi 13 septembrie 2017, postul a difuzat un reportaj, având ca subiect topul celor mai periculoase locuri din România. Astfel, a fost încălcat articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul audiovizualului, dar şi litera a, la care este prevăzut că furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să asigure o distincţie clară între fapte şi opinii, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.