Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baciu (LAPAR): România deține un record european în privința ajutoarelor sociale

maramedia.ro
ajutor social

România deține un record european în privința ajutoarelor sociale, în condițiile în care plătește anual în jur de 10 miliarde de euro pentru acestea și agricultura nu mai găsește forță de muncă, fiind astfel în situația în care "cel mai bine plătit este statul degeaba", a declarat, marți, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu.

"Nu știu a cui a fost mintea când a decis să închidă școlile profesionale sau liceele agricole și astfel am ajuns acum să nu mai găsim forță de muncă în agricultură. Am vrea noi să lucrăm, am vrea noi să ne dezvoltăm, dar nu mai găsești un om care să vină să dea cu o mătură prin fermă. Și numai românii puteau să o facă în care cel mai bine plătit este statul degeaba. Așa am ajuns ca România să dețină un record european în ceea ce înseamnă ajutoare sociale, care au ajuns la niște cifre, dacă nu ar fi scrise de INS am spune că fabulăm. România plătește sub diferite forme în jur de 10 miliarde de euro pe an ajutoare sociale, în situația în care are o populație de aproape 20 de milioane de locuitori și un PIB în jur de 160 de miliarde euro. În comparație cu Germania care cheltuie pe ajutoare sociale numai 8 miliarde de euro la 80 de milioane de locuitori și la un PIB de 4.000 de miliarde de euro. Și atunci ne place să ne uităm peste gard, și să spunem: uite ce bogați sunt", a precizat Laurențiu Baciu, la Conferința Națională a Agricultorilor 2017.

Acesta susține că toți românii plătesc aceste ajutoare sociale pentru niște oameni care își iau adeverințe medicale prin care sunt scutiți să muncească, însă consumă alcool "în mod regulat de trei ori pe zi". "Iată ce au făcut mai nou băieții deștepți. Li s-a părut că e prea mult să iasă câteva zile la muncă să taie frunze la câini pe marginea șanțului și mai nou domnule ministru, poate aude și premierul, își iau scuturi medicale că nu au voie să muncească. (...) Dacă îi dai adeverință omului că e bolnav, trebuie să îi prescri și o rețetă: consumați de trei ori pe zi în mod regulat alcool. Noi râdem, dar noi le plătim băutura la toți. Nu am înțeles niciodată cum de o bătrânică de 80 de ani, care are o jumătate de hectar și l-a dat în arendă pentru că nu mai poate ieși nici până pe prispă și primește 5 milioane de lei, vin finanțele și zic stopaj la sursă, iei banii, dar acesta este singurul ei venit. Însă ghiolbanului care are 30 de ani și mă rupe pe mine în două îi dai 20 de milioane pe lună și mai are și un copil care se uită cruciș pentru că la băutură nu putea să fie altfel, îi mai dai și salariul minim pe economie. Și atunci e normal ca să te sfideze. Este o sumă foarte mare. Iată ce facem cu banii pe care îi aruncăm pe nemuncă. (...) Nu înseamnă că sunt contra ajutoarelor sociale, dar numai acolo unde este clară situația. S-au umplut satele de ei și singurii care fac plus valoare sunt cârciumarii. Au ajuns și doctorii, care, pentru niște nimicuri, i-au făcut pe toți pensionari de boală după 1990 și mai nou i-au scutit de muncă și pe cei care au stat până acum degeaba", a subliniat președintele LAPAR.

Acesta susține că în ultimul timp se vorbește tot mai mult în media despre renașterea și dezvoltarea satului românesc, dar din păcate nu prea există măsuri și oameni cu care să faci acest lucru. "Este un lucru dureros pentru noi, pentru că discutăm tot mai mult în media despre renașterea și dezvoltarea satului românesc. Cu cine? Cu ajutoare sociale? Nu cumva cu dezvoltarea exploatațiilor din zonă, nu cumva cu introducerea serviciilor în mediul rural. Credeați că se poate dezvolta satul cu acei 5 euro pe care îi ia în plus pe hectar, pentru că are până în 5 hectare? Acela este autoconsum, nu sunt măsuri. Până când nu creezi posibilitatea agentului economic să creeze locuri de muncă să aducă taxe și impozite, nu vom avea satul dezvoltat. Eu dacă aș fi un primar aș convinge Consiliul ca pe timp de 10 ani de zile cel care vrea să se apuce de o muncă privată nu i-aș lua o taxă", a explicat șeful LAPAR, conform Agerpres.

Peste 1.000 de participanți din toate zonele țării — membri reprezentativi ai LAPAR — alături de reprezentanți ai autorităților, ai organizațiilor profesionale și științifice din domeniul agricol participă marți la Conferința Națională a Agricultorilor 2017 organizată anual de LAPAR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.