Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bagdadul a condamnat-o la moarte pe sora fostului şef Al Qaida în Irak

Abou Bakr al-Baghdadi

Un tribunal irakian a anunţat joi că a condamnat-o la moarte pe sora lui Abu Omar al-Baghdadi, fostul şef Al Qaida în Irak, din care provine gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), ucis în 2010, informează AFP, conform agerpres.ro

Această femeie, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, "a fost condamnată la moarte prin spânzurare", a indicat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Curţii penale centrale, judecătorul Abdel Sattar Bayraqdar. 

El a adăugat că ea "a recunoscut în timpul interogatoriilor că s-a alăturat unor organizaţii teroriste şi a oferit sprijin logistic şi ajutor pentru a efectua acţiuni criminale". Printre altele, ea a declarat anchetatorilor că "a distribuit bani membrilor grupurilor armate la Mosul", care în 2014 a devenit "capitala" irakiană a SI. 

Abu Omar al-Baghdadi a fost liderul Al Qaida în Irak şi apoi, după fuziunea organizaţiei cu alte grupuri, a devenit şeful Statului Islamic al Irakului, responsabil pentru zeci de atentate sinucigaşe în ţară. 

El a fost ucis pe 19 aprilie 2010 în timpul unei operaţiuni comune a forţelor irakiene şi americane într-o regiune deşertică. 

Soţia lui Abu Omar al-Baghdadi a fost arestată şi condamnată la închisoare pe viaţă de către un tribunal din Bagdad. 

Justiţia irakiană pronunţă regulat de mai multe luni condamnări la moarte împotriva a sute de irakieni sau străini, bărbaţi şi femei, acuzaţi de legături cu SI. 

SI a cucerit în 2014 în timpul unei ofensive-fulger aproape o treime din Irak. Forţele irakiene, sprijinite de coaliţia internaţională condusă de Washington, au recucerit apoi terenul şi Bagdadul a anunţat în decembrie "sfârşitul" războiului împotriva grupării jihadiste. 

Liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, este de negăsit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.