Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BALAMUC în Guvern: Consilierul ministrului Sănătății spune că programul redus la magazine crește riscul de infectare

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Un consilier onorific al ministrului Sănătății a scris luni pe pagina sa de Facebook, după ce Guvernul a decis reducerea timpului de funcționare a magazinelor la nivel național, că acest lucru înseamnă „șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare”.

  • „Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare. Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions). Studiile, aici -- http://bit.ly/studii_restrictii_covid”, a scris Ștefan Voinea, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat luni care a fost motivul reducerii timpului de funcționare a magazinelor.

„La magazin toată lumea merge şi, dacă le lăsăm deschise până la ora 24,00, tot toată lumea merge. Regula magazinului a fost corelată cu interdicţia de circulaţie. Dacă circulaţia se interzice după ora 20,00, atunci cu două ore înainte magazinele se opresc, pentru ca oamenii să poată să ajungă acasă şi lucrătorii din magazine să ajungă acasă. Ca să te duci la magazine în fiecare zi la ora 18,00, asta înseamnă că nu se respectă nicio regulă, că toată lumea munceşte până la ora 18,00, fără decalare de program, fără telemuncă (...) Sunt multe ţări care au programul redus, unele la ora 19,00, altele la ora 18,00. Diferenţa între România şi ele este că acolo, odată luată măsura, se aplică în toată ţara, la noi se aplică după incidenţă. Adică când depăşeşte 4 la mie, se aplică în weekend, când se depăşeşte 7,5 la mie, care este o cifră mare deja, se aplică pe toată durata săptămânii. În alte ţări europene există măsuri de acest gen care se aplică integral pe tot teritoriul ţării, fără nicio incidenţă", a indicat şeful DSU.

Vezi și: Guvernul Cîțu pregătește o lege anti-defăimare politică la televiziunile de știri .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.