Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca centrală din Zimbabwe va începe să vândă monede de aur pentru a controla inflaţia galopantă

irishcentral.com
monede aur

Banca centrală din Zimbabwe a declarat că va începe să vândă monede de aur în această lună pentru a controla inflaţia galopantă, care a slăbit considerabil moneda locală.

Guvernatorul băncii centrale, John Mangudya, a declarat că monedele vor fi disponibile pentru vânzare începând cu 25 iulie. Tranzacțiile se vor face în monedă locală, dolari americani şi alte valute străine, la un preţ bazat pe valoarea internaţională a aurului şi pe costul de producţie, notează Reuters.

Moneda „Mosi-oa-tunya", denumită după cascada Victoria, poate fi convertită în numerar şi poate fi tranzacţionată la nivel local şi internaţional, a precizat banca centrală, potrivit Mediafax.ro.

Monedele de aur sunt folosite de investitori la nivel internaţional pentru a se proteja împotriva inflaţiei şi a războaielor.

Săptămâna trecută, Zimbabwe a crescut rata dobânzii de politică monetară, de la 80% la 200%, şi a prezentat planurile de a face din dolarul american mijloc legal de plată pentru următorii cinci ani, pentru a stimula încrederea.

Inflaţia în creştere în ţara din sudul Africii a exercitat presiuni asupra unei populaţii care se confruntă deja cu lipsuri şi a stârnit amintiri ale haosului economic din trecut, în timpul guvernării de aproape patru decenii a liderului Robert Mugabe.

Inflaţia anuală, care a atins aproape 192% în iunie, pune sub semnul întrebării încercările preşedintelui Emmerson Mangagwa de a revitaliza economia.

Zimbabwe a renunţat la dolarul său, afectat de inflaţie, în 2009, optând în schimb să folosească valute străine, în principal dolarul american. Guvernul a reintrodus moneda locală în 2019, dar aceasta şi-a pierdut rapid din valoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.