Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană, scrisoare către Eugen Teodorovici - Reproșuri privind OUG care prevede 'taxa pe lăcomie'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Eugen Teodorovici

Banca Centrală Europeană reproșează, intr-o scrisoare adresata lui Eugen Teodorovici, că nu a fost consultata inainte de adoptarea OUG 114, care prevede introducerea unei taxe pe activele bancare.

Conform legislației europene, autoritățile naționale sunt obligate să consulte BCE cu privire la orice proiect legislativ din domeniile de competență ale instituției, printre care legile aplicabile instituțiilor financiare, în măsura în care acestea influențează semnificativ stabilitatea instituțiilor financiare și a piețelor, scrie Mediafax.

„În conformitate cu articolul 4 din Decizia 98/415 / CE a Consiliului, BCE ar trebui să fie consultată într-o etapă adecvată, care să permită autorității care inițiază proiectul să ia în considerare opiniile BCE, înainte de a lua o decizie pe fond”, arată documentul.

Citeste si Mișcare de ultima oră a falsului medic italian - Matteo Politi cere să fie eliberat din arest/ Ce spune avocatul bărbatului

Instituția europeană remarcă faptul că OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțită de nicio evaluare a impactului de către asupra sectorului bancar, iar în absența unui astfel de document, riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilității sistemului bancar nu poate fi exclus.

Scrisoarea include și un ghid privind modul în care ECB este consultată de autoritățile naționale în proceesul legislativ.

Și alte instituții finaciare internaționale au trimis scrisori Guvernului, pe tema OUG 114. Este vorba de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC), care s-au plâns, în mod oficial, Guvernului român cu privire la noile impozite pentru sectorul bancar.

BERD și IFC, care face parte din Banca Mondială, au trimis o scrisoare comună către oficialii de la București, la data de 1 februarie, în care și-au subliniat îngrijorarea față de noile planuri privind sistemul bancar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.