Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană reduce cerinţele pentru fuziunile bancare din zona euro

BCE

Banca Centrală Europeană reduce cerinţele pentru fuziunile bancare din zona euro, sperând să încurajeze un val de consolidări într-un sector afectat de profitabilitatea scăzută şi de problemele nerezolvate rămase moştenire de la precedenta criză financiară, transmite Reuters.

Într-un ghid publicat miercuri, BCE a clarificat că entităţilor rezultate în urma fuziunii nu li se va cere capital suplimentar şi li se va permite să-şi utilizeze propriile modele contabile precum şi evaluarea efectului negativ ("badwill"), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Taberele din PSD: Cine se aliniază în spatele lui Eugen Teodorovici

Acestea erau unele dintre temerile prezentate de bancheri în ultimii ani când luau în calcul fuziuni şi achiziţii (M&A) în zona euro.

Totuşi, BCE a subliniat că nu este de competenţa sa să orchestreze tranzacţii şi acestea trebuie impulsionate de piaţă.

"Mandatul nostru prudenţial nu este menit să evalueze dacă eforturile de consolidare sunt benefice. Dar o consolidare bine executată poate rezolva problemele provocate de supracapacitate şi de profitabilitatea scăzută, care afectează sectorul bancar european de la precedenta criză financiară", a afirmat într-o postare pe blog Édouard Fernandez-Bollo, supervizor în cadrul BCE.

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lun, viața revine la normal

Şi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene, aprecia că actuala criză provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) creează un context favorabil pentru fuziuni şi achiziţii (M&A) în rândul băncilor din zona euro, atât în privinţa tranzacţiilor interne cât şi a celor transfrontaliere, în urma reducerii marjelor de profit.

"Aceasta este singura cale, deoarece starea de urgenţă sanitară a redus marjele de profit. Dar BCE este pregătită să lanseze o consultare publică privind modul în care vor fi evaluate fuziunile", a declarat Enria luna trecută.

"Putem juca un rol, dar va trebui să analizăm ce poate fi făcut în domeniul legislativ şi de către alte autorităţi, în special în cadrul fuziunilor transfrontaliere", a explicat oficialul, referindu-se la obstacolele autorităţilor de reglementare în domeniul gestionării capitalului.

"Pentru a avea o imagine mai clară a impactului crizei asupra bilanţurilor băncilor, efectuăm analize ale vulnerabilităţii, rezultatele urmând să fie publicate luna viitoare", a explicat oficialul BCE. Acesta a apreciat că în contextul recesiunii, o înrăutăţire a situaţiei creditelor neperformante în rândul băncilor europene "este inevitabilă", deşi în acest moment este dificil de evaluat în ce măsură sunt afectaţi creditorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.