Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Internaţională de Investiţii a realizat, în 2021, un profit net de 7,9 milioane de euro

profit

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a realizat, în 2021, un profit net de 7,9 milioane de euro, în creştere cu 8% faţă de anul financiar anterior, potrivit unui comunicat al băncii. "În data de 04 februarie 2022, Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a publicat declaraţiile financiare IFRS, auditate, pentru anul 2021. În ciuda volatilităţii mari a pieţelor financiare internaţionale şi a pandemiei existente, banca a demonstrat încă o dată un nivel înalt de stabilitate şi o dinamică pozitivă a tuturor indicatorilor cheie, incluzând creşterile profitului, activelor, capitalului şi a portofoliului de credite, precum şi o îmbunătăţire şi mai mare a volumului, maturităţii, nivelului de diversificare şi a costului de finanţare, scrie Agerpres.

Suportul activ al statelor membre, optimizarea continuă a proceselor interne, eficacitatea sistemului de guvernanţă corporativă, recunoaşterea din ce în ce mai mare a IIB în cadrul sistemului financiar şi economic european, precum şi încrederea comunităţii internaţionale de afaceri sunt o parte din factorii ce au contribuit la operaţiile de succes ale băncii în anul 2021. Pentru acest an financiar, IIB a demonstrat un profit net record din ultima perioadă: 7,9 milioane euro, cu 8% mai mult faţă de acelaşi indicator de anul trecut, fiind determinat în principal de creşterea venitului din activităţile de bază", se spune în comunicatul de presă.

La sfârşitul celor 12 luni ale anului 2021, volumul total al activelor băncii a fost de 1,8 miliarde euro, cu o creştere de peste 10% faţă de 2020. Factorul determinant al creşterii activelor a fost prelungirea sprijinului prin împrumuturi şi investiţii oferite de către bancă statelor sale membre, incluzând acorduri ce au vizat redresarea economică în vederea depăşirii consecinţelor negative ale pandemiei. Banca menţionează că implementarea Programului de Capitalizare a continuat în anul 2021, iar la sfârşitul perioadei de raportare, capitalul vărsat de bancă a atins 424,8 milioane euro (o creştere de peste 12% faţă de sfârşitul anului 2020). Sprijinul activ al statelor membre ale IIB asigură o îmbunătăţire continuă a stabilităţii financiare, reprezentând un factor cheie al dezvoltării dinamice a băncii şi creează noi oportunităţi pentru o dezvoltare şi mai rapidă a activităţii de investiţii în ţările acţionare, se precizează în comunicat.

În timpul perioadei raportate, IIB a crescut semnificativ volumul împrumuturilor garantate, demonstrând în continuare un nivel înalt de diversificare geografică şi sectorială. Portofoliul net de credite s-a majorat cu peste 16% şi a atins valoarea de 1,2 miliarde euro. Astfel, un indicator cheie al strategiei curente stabilit pentru sfârşitul anul 2022 a fost deja atins cu un an înainte de termen. Procentul de proiecte implementate în interesul acţionarilor europeni a depăşit 58%.

Banca precizează că acordă o atenţie deosebită implementării proiectelor de integrare ce acoperă interesele a două sau mai multe ţări. Pentru perioada raportată, astfel de iniţiative au reprezentat peste 24% din portofoliu. Întărirea poziţiilor din cadrul comunităţii financiare europene, notorietatea crescută a mărcii sale, precum şi dezvoltarea activă a reţelei de parteneri au contribuit la creşterea numărului de tranzacţii realizate în cooperare cu alte instituţii financiare. În anul 2021, procentul de credite sindicalizate cu participarea IIB a atins valoarea de 28% din totalul portofoliului de credite.

"Trezoreria IIB a continuat să implementeze în mod constant strategia de menţinere a unui nivel înalt de calitate şi diversificare a activelor. La sfârşitul anului 2021, procentul de active de trezorerie cu gradul "AAA-A" a atins 75% (cu +7 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului 2020). În acelaşi timp, procentul de active de calitate înaltă "AAA-AA" a crescut cu 26% şi a atins 43,5% din totalul portofoliului de trezorerie. Investiţiile ESG (mediu-social-guvernanţă) au reprezentat preocuparea principală a strategiei trezoreriei pentru investiţia în titlurile de creanţe pentru perioada raportată. Acestea includ "obligaţiunile verzi", "obligaţiunile cu responsabilitate socială" şi "obligaţiunile pentru recuperarea în urma COVID-19", cumpărate în principal pe piaţa primară. La sfârşitul anului 2021, portofoliul ESG atinsese 69% din volumul total al instrumentelor de venituri fixe ale trezoreriei", se mai arată în documentul citat.

Volumul total al investiţiilor pe termen lung al băncii a atins 1,1 miliarde euro la data de 31 decembrie 2021, din care 1,03 miliarde euro au fost emisiuni de obligaţiuni. "Anul 2021 a marcat un număr de succese şi repere importante, care sunt convins că vor rămâne în istoria Băncii Internaţionale de Investiţii. În februarie, inaugurarea sediului central permanent din Budapesta a avut loc în prezenţa oficialilor de înalt rang ai statelor membre. În octombrie, cu mai mult de un an înainte de termen, am atins volumul cheie vizat pentru anul 2022 al portofoliului de credite, stabilit prin Strategia curentă de la Bucureşti pentru perioada 2018-2022. Extinderea activităţilor noastre continuă, iar rolul din ce în ce mai mare al băncii în sprijinirea economiilor ţărilor sale a creat fundaţia solidă pentru un alt eveniment cu adevărat istoric - în decembrie, statele membre au luat decizia unanimă de a oferi acces Serbiei la aderarea ca membru la IIB. Sunt sigur că rezultatele anului trecut vor asigura un nou impuls puternic dezvoltării viitoare a băncii şi ne vor permite să atingem obiective ambiţioase în perioadele viitoare", a declarat Nikolay Kosov, preşedintele Consiliului de Administraţie al IIB.

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost fondată în 1970. În prezent, acţionarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Banca a trecut printr-un proces major de modernizare începând cu finalul anului 2012 şi are rating S&P A- (perspectivă stabilă), rating Moody's A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A-, rating ACRA A (perspectivă stabilă).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.