Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Israelului anticipează un deficit bugetar de 13% din PIB în 2020

Gali Tibbon/Pool via Reuters
Benjamin Netanyahu

Banca Israelului anticipează un deficit bugetar de 13% din PIB în 2020, iar guvernatorul Amir Yaron şi- anunţat duminică sprijinul pentru un nou program de stimulare a economiei Israelului din partea guvernului, în contextul epidemiei de coronavirus, în pofida impactului care va fi asupra deficitului în următorii doi ani, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Guvernul a aprobat deja un ajutor de 100 de miliarde de şekeli (29 de miliarde de dolari), din care a fost alocat doar jumătate, provocând protestele a mii de oameni, sâmbătă seara, la Tel Aviv, împotriva unei reacţii incompetente a guvernului la criza economică.

Rata şomajului a crescut până la 27% după măsurile de izolare impuse de autorităţi în luna martie, dar între timp a scăzut la 21%, pe măsură ce oamenii şi-au reluat activităţile.

În urmă cu o săptămână, premierul Benjamin Netanyahu a anunţat un nou pachet de măsuri pentru israelienii care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei coronavirusului, afirmând că măsurile vor oferi o plasă de siguranţă pentru anul următor.

FACEBOOK poate lua o măsură RADICALĂ: Ar putea INTERZICE publicitatea politică înaintea alegerilor prezidenţiale americane

Yaron a spus că cheltuielile vor fi de 15 miliarde de şekeli în 2020 şi de 27 de miliarde de şekeli în 2021. În consecinţă, deficitul bugetar va fi de aproximativ 13% din PIB în acest an şi de 7% din PIB în 2021.

Înainte de al doilea program de stimulare, deficitul bugetar era estimat la 11% din PIB pentru 2020, în creştere de la 3,7% din PIB în 2019.

Raportul dintre datoria publică şi PIB va urca la 76% în 2020 şi şa 78% în 2021, de la aproximativ 60% în 2019.

Banca Israelului, care acum o săptămână a menţinut dobânda de politică monetară la 0,1% şi a extins un program de achiziţii de obligaţiuni pentru a include şi obligaţiunile corporative, în scopul suplimentării lichidităţilor din piaţă, anticipează pentru acest an o contracţie a economiei de 6%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.