Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Mondială taxează dur România: lovitură GREA pentru Guvern și Ministerul de Finanțe

banca mondiala

Banca Mondială transmite un mesaj foarte clar către România, după ce autoritățile de la București au încercat să contracteze un credit de 90 de milioane de dolari oferit pentru digitalizarea și reststructurarea Fiscului. Pentru că la București nu s-au întreprins acțiuni concrete pentru acest proiect, Banca Mondială consideră că există motive foarte puternice pentru o decizie de anulare a creditului.

Citește și: ALERTĂ EUROPEANĂ pentru România - Ministerul Sănătății a inițiat Mecanismul de Protecție Civilă

”Modernizarea sistemului fiscal din România este critică pentru creșterea eficienței și a eficacității modului de colectare a impozitelor și pentru îmbunătățirea gradului de conformare a plăților.

Abordarea problemelor referitoare la întreținerea sistemelor IT, la licențe, dotări hardware, securitatea datelor și la chestiuni de personal reprezintă probleme centrale și presante ale îmbunătățiurii capacității ANAF de a-și îndeplini rolul instituțional.

Proiectul de Modernizare al Administrației Fiscale a României (RAMP), susținut de către Banca Mondială, a înregistrat, în ultimele 6 luni, o implementare necorespunzătoare a etapelor proiectului și nu s-a făcut niciun progres pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare.

Aceste circumstanțe constituie motive puternice pentru o potențială decizie de anulare, însă decizia face obiectul unor discuții în curs cu autoritățile române”, arată Banca Mondială, într-un răspuns pentru Cursdeguvernare.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, dă asigurări că se va face o reformă profundă a sistemului informatic al ANAF.

''Obligatoriu (se va investi în sistemul informatic, n.r.) pentru că fără zona asta de IT toată partea de infrastructură nu poate exista şi orice reformă nu poate fi posibilă (...). Persoane fizice, astăzi sunt cam 700.000 de deponenţi de formulare, din care maxim 5% sunt online. Până la finalul lunii martie anul viitor, nu că trebuie să inversăm raportul, trebuie să îi facem pe toţi să fie online. Pentru că anul viitor este toată lumea online. E normal să fie aşa, e secolul 21'', a precizat Teodorovici.

Pe 13 iulie 2017, Guvernul României a aprobat un memorandum prin care se decidea înființarea Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF). Conform memorandumului, această nouă structură urma să facă parte din Ministerul Finanțelor Publice, structura centrală, unificând toate bazele de date legate de fiscalitate.

Obiective imediate al CNIF, trasate prin memorandum:

  • desemnarea și tratarea Sistemului Informatic al MFP ca infrastructură critică de interes național
  • elaborarea unei Strategii unitare de dezvoltare și menținere în funcțiune a Sistemului Informatic al MFP
  • stabilirea necesarului de resurse și alocare de fonduri necesare pentru servicii de menținere și pentru înnoirea etapizată a infrastructurii hardware și software a Sistemului Informatic al MFP
  • angajare de personal de specialitate TIC la nivel central și local
  • implementarea mai multor proiecte în curs: factura electronică, centralizarea sistemului de administrare a creanțelor bugetare etc.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.