Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc pe piața financiară: se prăbușește o bancă mamut / Implicații geopolitice la nivel înalt

www.romaniatv.net
carduri bancare

Șoc pe piața financiară: se prăbușește o bancă mamut / Implicații geopolitice la nivel înalt

Valoarea acţiunilor şi bondurilor Raiffeisen Bank International a scăzut din nou joi, pe fondul informaţiilor referitoare la presiunile Washingtonului ca banca austriacă să anuleze tranzacţia ce vizează preluarea unei participaţii la compania austriacă de construcţii Strabag, de la un oligarh rus sancţionat, transmite Reuters, informează Agerpres.

Miercuri, Reuters a dezvăluit că autorităţile de la Washington fac presiuni asupra Raiffeisen Bank International, pentru ca grupul bancar austriac să renunţe la intenţia de a prelua o participaţie în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcţii Strabag, de la o companie de construcţii controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska. Sursele citate de Reuters susţin că în eventualitatea în care Raiffeisen va decide să meargă mai departe şi se va dovedi că tranzacţia încalcă sancţiunile americane, Washingtonul ar putea impune penalităţi băncii austriece.

În replică, banca austriacă a informat tot miercuri că a înştiinţat toate autorităţile relevante, inclusiv Trezoreria SUA şi Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC), cu privire la detaliile acestei tranzacţii. Totodată, Raiffeisen Bank International a dat asigurări că tranzacţia respectă sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

Acțiunile au căzut

La Bursa de la Viena, acţiunile Raiffeisen au scăzut miercuri cu 16%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, iar banca austriacă a renunţat la vânzarea de obligaţiuni de 650 milioane euro, dând vina pe "reacţiile adverse de pe piaţă la cele mai recente informaţii".

Joi, la 12:45 GMT, titlurile Raiffeisen înregistrau un declin de 1,2%. De asemenea, a scăzut cererea pentru obligaţiuni de tip AT1. În schimb, acţiunile Strabag au urcat joi cu aproape 4%.

Context

În decembrie 2023, Raiffeisen Bank International a anunţat că a ajuns la un acord pentru a prelua o participaţie de 27,78% la Strabag, cu suma de 1,51 miliarde de euro în numerar, de la compania rusească Rasperia Trading, controlată de Oleg Deripaska.

În 2022, Departamentul de Justiţie al Statelor Unite i-a acuzat pe Deripaska şi trei dintre asociaţii săi de încălcarea regimului sancţiunilor şi alte infracţiuni.

Nemulțumirea lui Deripaska

Miliardarul rus Oleg Deripaska a spus că investitorii occidentali nu ar trebui să fie presaţi să-şi vândă activele ruseşti, o practică despre care el a spus că este ”necinstită, lipsită de viziune şi dăunătoare economiei ruse şi celei globale”, transmite Reuters.

”Presarea companiilor străine să-şi vândă activele ruseşti este necinstită, lipsită de viziune şi extrem de dăunătoare economiei – nu numai economiei globale, ci şi a Rusiei”, a declarat Deripaska, citat de ediţia rusă a revistei Forbes, remarci confirmate ca fiind exacte de un purtător de cuvânt al lui Deripaska.

”Este important ca puţinii investitori occidentali care încă mai lucrează în Rusia să rămână proprietarii întreprinderilor lor şi să poată supravieţui acestor vremuri dificile”, a mai spus acesta.

În economia de război a Rusiei, unii oameni de afaceri au devenit miliardari prin achiziţionarea activelor principale ale companiilor occidentale la preţuri extrem de reduse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.