Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băncile poloneze se aşteaptă la o 'lovitură' de 525 de milioane de dolari de pe urma creditelor ipotecare în franci elvețieni. Procese pierdute pe bandă rulantă

franci elvetieni

Principalele bănci poloneze au pus deoparte peste 1,96 miliarde zloţi, respectiv 525 de milioane de dolari, cu care să plătească pentru creditele ipotecare în franci elveţieni, după ce, recent, tribunalele poloneze au decis că i-au dus în eroare pe debitori, arată datele consultate de Reuters preluat de agerpres.

Vezi și: Dana Budeanu: 'Majoritatea jurnaliştilor sunteţi oi. Aveţi liste cu ce puteţi să scrieţi şi ce nu'

Însă aceste provizioane reprezintă doar 2% din întregul portofoliu de credite în franci al sectorului bancar polonez, care, potrivit datelor oficiale, se situa la 100 de miliarde de zloţi la finele lunii iunie, echivalentul a aproximativ o treime din toate creditele ipotecare poloneze.

Similar altor europeni, mii de polonezi au încheiat contracte de creditare în franci elveţieni, profitând de nivelul redus al dobânzilor oferite, în urmă cu un deceniu. Însă, mulţi debitori au văzut cum ratele lor lunare au crescut exploziv, după ce cursul de schimb al francului s-a dublat în urma crizei financiare globale.

După o serie de decizii recente ale tribunalelor, care au dat câştig de cauză clienţilor în procesele cu băncile, Polonia este ultima ţară din Europa care nu a rezolvat încă problema creditelor în franci elveţieni, o problemă pe care Ungaria, Croaţia şi alte state au rezolvat-o în urmă cu câţiva ani.

Băncile poloneze şi partidele politice au încercat timp de mai mulţi ani să evite o astfel de notă de plată, însă o decizie recentă a tribunalului de la Luxemburg nu le-a lăsat altă alegere decât să îi plătească pe debitori care, potrivit instanţelor, au fost induşi în eroare.

Acum, debitorii polonezi au început să dea în judecată băncile în tribunalele din Polonia şi au dobândit câştig de cauză în 9 din 10 cazuri, arată datele colectate de firma de consultanţă juridică Votum Robin Lawyers, ceea ce creşte presiunile cu care se confruntă băncile poloneze într-un moment în care trebuie să facă faţă şi crizei coronavirusului.

"Noi estimăm că întregul cost pentru sectorul bancar este de 20 de miliarde de zloţi, însă există şi alte estimări, în special cele ale Asociaţiei Băncilor, care sunt de câteva ori mai mari", a declarat Michal Sobolewski, analist la firma de brokeraj BOS.

"Aceasta este o povară suplimentară pentru bănci, într-un moment în care economia este în cea mai proastă situaţie din ultimii ani", a adăugat Michal Sobolewski.

Dacă în 2017 - 2019 numărul de cazuri ce vizau creditele în franci aflate pe rolul instanţelor din Polonia era de aproape 21.000, anul acesta a ajuns la 34.000, arată datele colectate de Votum Robin.

Cea mai mare bancă poloneză, PKO BP, a anunţat că în acest an a constituit provizioane în valoare de 636 milioane zloţi pentru riscurile legale care au legătură cu dosarele vizând creditele în franci, în timp ce alţi jucători importanţi, precum Santander Bank Polska şi mBank au pus şi ei deoparte 429, respectiv 496 milioane de zloţi în acelaşi scop.

"Piaţa a luat deja în calcul o parte din aceste riscuri, însă există unele bănci pentru care există posibilitatea unei lovituri", a declarat Marta Czajkowska-Baldyga, de la banca de investiţii Haitong IB.

Cu toate acestea, Kamil Zubelewicz, un oficial de la Banca Naţională a Poloniei, crede că băncile vor face faţă acestei tensiuni.

"Marea majoritate a băncilor va face faţă", a spus Zubelewicz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.