Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barack Obama salută alianţa puternică cu Tokyo, 'de neimaginat' în urmă cu 75 de ani

barack obama nato

Preşedintele american Barack Obama a salutat miercuri, la împlinirea a 75 de ani de la atacul de la Pearl Harbor, alianţa puternică dintre SUA şi Japonia, 'cei mai mari adversari' în trecut deveniţi 'cei mai apropiaţi aliaţi', relatează AFP. 'Aştept cu nerăbdare să merg la memorialul USS Arizona (la Pearl Harbor, în arhipelagul Hawaii) la sfârşitul lunii cu premierul japonez Shinzo Abe', a scris Obama într-un comunicat.

'Această vizită istorică va fi un omagiu adus puterii reconcilierii', a adăugat el, subliniind că cele două foste ţări inamice, legate acum de 'o alianţă de neimaginat în urmă cu 75 de ani', vor continua să acţioneze împreună 'pentru o lume mai paşnică şi mai sigură'. Pregătit în cel mai mare secret, atacul armatei japoneze de la Pearl Harbor, care a avut loc pe data de 7 decembrie 1941 şi având drept scop distrugerea flotei americane, a accelerat intrarea Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

Vizita lui Shinzo Abe în Hawaii pe 26 şi 27 decembrie are loc la câteva luni după vizita lui Barack Obama la Hiroshima, oraş simbol unde SUA au lansat bomba atomică pe 6 august 1945. Guvernul nipon a declarat că scopul acestei vizite fără precedent a fost acela de a comemora victimele războiului. Reamintind că mai mult de 2.400 de americani au fost ucişi în atacul-surpriză de la Pearl Harbor, Obama a subliniat că sacrificiul lor a 'galvanizat' milioane de soldaţi şi de femei (care lucrau în fabrici) care 'au răspuns apelului de a apăra libertatea în momentul în care aceasta era ameninţată', conform Agerpres.

'În orele care au urmat atacului, preşedintele Roosevelt a promis că 'poporul american, cu forţa sa, va merge până la victoria absolută' ', a reamintit el. 'Datorită eroismului unei generaţii, asta este ceea ce noi am făcut', a adăugat Barack Obama.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.