Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barajul Tabqa, cel mai mare din Siria, în pragul unei catastrofe

Gruparea islamistă Statul Islamic (SI) a atacat miercuri poziţiile deţinute de Forţele Democratice Siriene (FDS) la barajul Tabqa de pe râul Eufrat, forţând astfel evacuarea inginerilor care se aflau acolo pentru a deschide deversoarele, informează Reuters care citează un martor ocular, transmite agerpres.

Nimeni nu a fost rănit în cele cel puţin două explozii provocate de SI în partea de sud a barajului, pe care o controlează.

Marea Britanie A DECLANŞAT oficial Brexit-ul - FOTO/VIDEO

Ingineri sirieni încercau să asigure miercuri o operaţiune de mentenanţă la barajul din Tabqa, cel mai mare din Siria, pe care combatanţi susţinuţi de SUA încearcă să-l recucerească din mâinile grupării Statul Islamic (SI), informa AFP.

Aceste lucrări sunt menite să reducă presiunea apei asupra structurii, a precizat pentru AFP un tehnician ce lucrează la acest complex. Ele presupun să se intre în părţile barajului aflate sub controlul SI.

Forţele Democratice Siriene, o alianţă arabo-kurdă, încearcă să recucerească acest baraj strategic de la Tabqa situat pe Eufrat, în cadrul ofensivei lor pentru recucerirea Raqa, bastion al SI situat mai la est.

Însă luptele dintre FDS şi jihadişti ameninţă integritatea barajului, stârnind temeri cu privire la importante inundaţii dacă acesta va ceda.

Potrivit unei surse tehnice de la baraj, urcarea nivelului apei în ultimele zile a acoperit o parte a echipamentului tehnic. 'Pentru că barajul nu a funcţionat timp de trei zile consecutiv, echipamentul tehnic din nivelele cele mai de jos este sub apă. Această creştere înseamnă că un spaţiu pentru deversare trebuie deschis pentru a drena apa, ca aceasta să nu se acumuleze şi să ameninţe barajul', a explicat sursa pentru AFP.

FECALE umane găsite în cutii de Coca-Cola. Poliţia este în ALERTĂ - FOTO

FDS şi coaliţia internaţională sub comandament american, care le furnizează susţinere aeriană, au negat orice fel de 'daune structurale' pentru baraj. Cu toate acestea, sursa tehnică şi organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) au precizat că sala pentru control electric a barajului a fost scoasă din funcţiune.

Ingineri urmează să ajungă şi să încerce să intre în baraj, pentru a efectua lucrările de mentenanţă necesare pe cât de repede posibil, dacă acestea vor fi autorizate.

După o scurtă pauză luni, pentru a le permite tehnicienilor să intre în complex, luptele au fost reluate.

În februarie, ONU a tras un semnal de alarmă cu privire la urcarea apei, atenţionând asupra unor 'inundaţii la scară largă peste Raqa şi în provincia Deir Ezzor' dacă barajul va fi avariat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.