Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barna învârte cuţitul în rană: Iniţiativa 'Fără penali în funcţii publice' ia o turnură neaşteptată

Agerpres
Dan Barna

Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă la Piteşti, că iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice" va duce, în mod obligatoriu, la modificarea Constituţiei, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Socialiștii europeni anunță înghețarea relațiilor cu PSD

"Această iniţiativă cetăţenească, susţinută de USR cu toată energia, modifică în mod obligatoriu Constituţia. Nu este un referendum consultativ, precum cel pe care îl va organiza preşedintele pe 26 mai (...). Acest referendum, ca şi cel pentru 300 de parlamentari, este consultativ, cetăţenii spun 'da, mi-ar plăcea să fie aşa', după care Parlamentul ar trebui să adopte o lege. Şi acest lucru nu se întâmplă, apropo de cei 300 de parlamentari pentru care România a votat. În cazul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei, parcurgându-se paşii, trecând de Curtea Constituţională, urmează un vot în Parlament, un referendum, care automat pune articolul acela în Constituţie. De aceea merită purtată şi dusă mai departe această luptă", a declarat Barna la Piteşti.

Citește și: Dezastru pentru Liviu Dragnea! A primit lovitura de grație – Anunț făcut de Rareș Bogdan

Liderul USR a adăugat că proiectul de modificare a Constituţiei va intra pe agenda Parlamentului, în cel mai rău caz, după următoarele alegeri legislative.

"USR şi Alianţa USR-PLUS exact asta au în programul de guvernare, ca în momentul 2020 cel târziu, când vom ajunge să guvernăm, această modificare a Constituţiei să fie introdusă pe agenda Parlamentului", a precizat Dan Barna.

Citește și: RCS&RDS a demolat concurența! Zeci de mii de români au făcut asta – Lovitură pentru Telekom, Vodafone și Orange

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

Citește și: Tun la capitolul imagine! Eugen Teodorovici dă o lovitură cu impact major

Curtea Constituţională a României a stabilit, marţi, că iniţiativa legislativă cetăţenească de revizuire a Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice, îndeplineşte prevederile constituţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.