Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Basarabia, pământ românesc! Cu energie de la Guvernul Ciucă

Radu Pop
Radio Chișinău
Moldova Romania

România a făcut ieri un pas enorm pentru salvarea Republicii Moldova din ghearele neo-sovieticilor prin asigurarea necesarului energetic. Prin OUG 138/2022 adoptat de către guvernul Ciucă, frații de peste Prut vor primi prioritar energie electrică la un preț plafonat, exact ca cel pe care îl plătesc românii, și anume 450 RON/MWh.

Este foarte important să menționăm prețul la care va procura Chișinăul necesarul de aproximativ 30% din consumul total deoarece acesta este sub prețul pieței europene, evitându-se astfel o speculă din partea celor care au realizat că întreruperea alimentării cu energie din Ucraina reprezintă o oportunitate mare de a face bani grei.

Ajutorul oferit de guvernul Ciucă Republicii Moldova este mult mai important decât pare la o primă vedere. În sfârșit, cineva din fruntea țării a înțeles că adevărata unire se face creând punți reale între România și Republica Moldova.

Suportul energetic este fundamental din următoarele considerente: (1) Republica Moldova își poate continua activitatea zilnică. Astăzi nimic nu se mai poate face fără curent electric. (2) Susținerea energetică trage Moldova din ghearele Rusiei. Energia este principala armă non-militară cu care Moscova și-a controlat sateliții după destrămarea Uniunii Sovietice. (3) Crește numărul celor care susțin parcursul pro-european în Republica Moldova, văzând că există și acțiuni directe din partea României, nu doar vorbe deșarte.

Traian Băsescu sau George Simion s-au plimbat în ultimii 20 ani prin Moldova, promițându-le câte și mai câte în toate campaniile electorale. Basarabia, pământ românesc! a rămas doar un slogan scris pe toate zidurile. Dorința de unire a fost alimentată numai cu iluzii care nu au avut nicio finalitate. Acest fapt a dus categoric la o apropiere a moldovenilor de Moscova care livra zilnic produse, conținut artistic sau energie ieftină cu scopul de a forma o masă critică anti-românească, anti-europeană. România nu a făcut niciun pas.

Acum este un moment extrem de favorabil pentru cauza comună a celor două state. Pe de o parte pro-occidentalii au un cuvânt greu de spus prin faptul că dețin președinția Moldovei prin Maia Sandu, pe de altă parte, ca urmare a ultimilor acțiuni, Virgil Popescu și întreg Guvernul Ciucă pare că sunt primii români care au înțeles că numai prin acțiuni concrete se poate realiza cu adevărat unirea. Astfel, cele două părți vorbesc o limbă comună.

Nu putem să nu admitem că Ministrul Energiei, Virgil Popescu, are un aport foarte mare în livrarea energiei electrice Moldovei în cel mai critic moment al său de când a început războiul din Ucraina. El a fost cel care a insistat ca Hidroelectrica și Energocom să semneze contractul care salvează Chișinăul de o iarnă rece și neagră, înțelegând imediat că nu poți pretinde la infinit că oferi ajutor fără a-ți asuma un lucru concret. Este o faptă curajoasă a ministrului Popescu și a întreg guvernului Ciucă, iar pentru asta ar merita măcar un telefon de mulțumire din partea unor falși activiști unioniști precum George Simion.

Categoric, unirea nu se va face mâine doar prin simplu fapt că România vinde energie într-un moment de criză fraților de peste Prut. Dar trebuie să reținem că suntem în fața unui moment istoric. Suntem în fața unor primi pași în care România exportă soft-power în Republica Moldova, iar în timp, dacă și alți decidenți vor da dovadă de curajul celor mai sus menționați, șansele ca cele două state să vorbească din nou la unison vor crește considerabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.