Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu, o nouă declarație controversată pe legea grațierii: 'Unde este recuperarea omului?'

basescu-938x535

Senatorul PMP Traian Băsescu este de părere că sistemul de justiţie românesc trebuie să vizeze, pe lângă recuperarea daunelor, şi recuperarea omului, subliniind că amendamentele sale depuse la proiectul de lege privind graţierea unor pedepse sunt îndreptate în această direcţie. 

"Această lege a graţierii este foarte bine-venită. Eu am considerat după 10 ani de mandat că odată cu alegerea preşedintelui Iohannis în decembrie 2014 s-a încheiat etapa de tranziţie. România are toate instituţiile, are cea mai mare parte a legislaţiei total adaptată legislaţiei europene, chiar dacă în unele zone, dacă ne referim la Justiţie, încă moştenim apucături din Codul penal din 1968, dar evident suntem în progres. România are nevoie de un moment zero în opinia mea şi de adaptarea sistemului de justiţie românesc la realităţile unui sistem european care, în acelaşi timp în care vizează recuperarea daunelor, vizează şi recuperarea omului. (...) Amendamentele mele sunt îndreptate şi în această direcţie. Sunt total de acord că nu pot fi puşi în libertate recidivişti, nu pot beneficia de graţiere cei care au produs fapte cu violenţă, au ucis, sunt acuzaţi de pedofilie şamd. Dar sunt foarte multe infracţiuni care se produc fără violenţă, iar din punctul meu de vedere proiectul este restrictiv", a afirmat luni Traian Băsescu, la dezbaterile din Comisia juridică referitoare la proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, informează agerpres.ro.

Lovitură GREA pentru Dragnea: Liderul PSD rămâne cu condamnarea definitivă


El a menţionat că în UE media de pedeapsă este de 9 luni, iar în România de 7 ani.

Percheziții MASIVE ale DIICOT: E vizată o instituție publică


"Este ultimul lucru pe care justiţia noastră îl are în vedere din practicile care sunt în momentul de faţă în penitenciare, în procesul de executare a pedepsei. Noi nu avem în justiţia noastră şi intenţia de a recupera omul. Ni se pare că a-l înfunda 9 ani în puşcărie este un lucru care aşa trebuie să fie. (...) Media de pedeapsă în UE, unde se are în vedere şi recuperarea omului şi recuperarea prejudiciului, este de 9 luni, pe cifrele oficiale din 2014. În România nu avem cifre oficiale, dar am nişte aproximative, media de pedeapsă este 7 ani. Unde este recuperarea omului?", a explicat Băsescu. 

Amendamentele depuse de Traian Băsescu la acest act normativ vizează, printre altele, graţierea pedepselor de până la 10 ani. 

El preciza săptămâna trecută că amendamentele sale vizează şi graţierea mamelor însărcinate sau cu copii de până la 14 ani în întreţinere, inclusiv a acelora care au comis fapte de corupţie, apoi graţierea pentru acele fapte cu grad redus de pericol social pentru care inclusiv Codul penal şi Codul fiscal prevăd variante de achitare, precum şi excluderea de la graţiere a faptelor produse cu violenţă sau a celor care recidivează. 

Grupul PMP din Senat nu are reprezentant în Comisia juridică, dar senatorii partidului pot participa la lucrările Comisiei, fără a avea însă drept de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.