Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BĂTAIE de joc: Ministrul Educației, profesoară de română, a măcelărit limba maternă, chiar de Ziua Culturii Naționale

Facebook
monica anisie

Monica Anisie a ajuns, din profesor de limba română cu state vechi în PNL, ministru al Educației! Anisie s-a remarcat, chiar în debutul semestrului al doilea al anului școlar, prin două lucruri rușinoase și de nepermis. A intrat în conflict direct cu asociațiile elevilor, care o acuză că i-a mințit, iar apoi s-a dus peste cadrele didactice, chiar în timpul orelor, alături de jurnaliști și alți politicieni, și le-a perturbat cursurile, lucru interzis prin lege.

În Legea 1/2011, a Educaţiei naţionale (actualizată), la Art. 272 – ”Dreptul la securitate al personalului didactic Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitar” se fac următoarele precizări pe care ar trebui să le cunoască ministrul:

CAPITOLUL I, SECŢIUNEA a 9-a, Art. 272:

(1) Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică.

(3) Înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.

Așadar, ceea ce a făcut profesorul ajuns, peste noapte, ministru, este lipsit de orice lipsă de respect a legii, a colegilor săi ajunși, acum, subalterni. (n.a. Oare ce ar fi spus dacă, atunci când preda, intra peste ea, cu un astfel de alai un ministru de la PSD?)

Însă, cireașa de pe tort a profesoarei de română este ”măcelărirea” limbii române chiar de Ziua Culturii Naționale. Anisie a postat un mesaj pe pagina sa de socializare, unul cu numeroase greșeli, ceea ce ar trebui să fie de neînchipuit pentru un profesor care predă, de atâția ani, limba română și se presupune că o stăpânește suficient de bine cât să nu îi învețe pe copii greșit. Însă, dovada că profesoara Anisie e profund străină de limba română o demonstrează Iulia Popovici, critic de teatru, care a analizat greșelile făcute de ministrul Educației.

”S-o ajutăm pe dna ministru, de profesie profesor de română, să împartă găleata de virgule din dotare:

Lansăm invitația ca în toate școlile din România, fiecare copil să citească 20 de minute pe zi” - a doua propoziție e atributivă, nu se pune virgulă între substantivul determinat și atribut sau atributivă; dacă fraza i se părea prea lungă, trebuia pusă o primă virgulă între „ca” și „în” (izolînd complementul de loc anteplasat; construcția conjunctivală e „ca să” și nu poate fi separată prin virgule).

Totodată, îi invit pe cei mari, fie că sunt părinți și bunici să se alăture copiilor și să citească împreună, încă 20 de minute acasă” - după „bunici” e nevoie de o virgulă, acest tip de structuri cu „fie” (nu toate) sînt în mod flagrant apoteze (explicație non-necesară a termenului anterior), care se izolează prin virgule.

Tocmai de aceea, rog colegii profesori, să le citească elevilor povești...” - „să le citească” e propoziție complementară directă pentru „rog”, deci dna profesoară a tras o virgulă neregulamentară între un verb și complementul lui direct. „A ruga” face parte dintr-un grup restrîns de așa-numite „verbe ilocutive tranzitive”, compatibile cu 2 complemente directe nerelaționate (de obicei, unul de persoană și altul de obiect/acțiune) - a ruga pe cineva ceva, a numi pe cineva ceva, a învăța pe cineva ceva, a sfătui pe cineva ceva, a informa pe cineva ceva, a întreba ceva pe cineva etc. (deși majoritare, nu toate verbele cu dublă tranzitivitate sînt ilocutive - adică legate de acte de vorbire -, avem, de pildă, și „a trece pe cineva/ceva strada/pragul/hopul etc.”). Faptul că „a ruga” e dublu tranzitiv nu înseamnă că vreunul dintre completementele directe capătă vreo virgulă.

În mod normal, dacă ești nu profesor de română, ci practicant recurent de limbă română scrisă, ai niște reflexe în materie de virgule - o virgulă aiurea e un fel de waterboarding mental pentru absolvenții de filologie. Dar uite că nu și pentru cine i-o fi scriso-postat chestia asta dnei ministru (nu comentez cît de căznită și plină de excese pronominale e toată postarea, căci stilul e, na, personal).”, este lecția pe care Iulia Popovici i-o predă profesoarei de română Monica Anisie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.