Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătaie mare în Statele Unite pentru Curtea Supremă: Barack Obama se ceartă cu cei de la Congres

abcnews.com
barack obama

Preşedintele SUA, Barack Obama, a făcut apel miercuri la membrii Congresului să respecte, la fel ca el, Constituţia ţării în procesul de numire a unui nou judecător la Curtea Supremă, relatează miercuri AFP.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a reiterat marţi cu tărie că forul legislativ nu-l va audia pe nici unul dintre candidaţii pe care îi va alege preşedintele democrat, estimând că numirea ar trebui să fie făcută de către următorul preşedinte al SUA, care îşi va prelua funcţia în ianuarie 2017. ''Constituţia îi conferă preşedintelui puterea de a-i numi pe judecătorii Curţii Supreme. Este o datorie pe care o iau în serios şi o voi îndeplini în săptămânile care urmează'', a explicat Obama într-un text publicat pe SCOTUSblog, blogul consacrat Curţii Supreme, şi scris de către jurişti şi jurnalişti specializaţi.

''Este, de asemenea, una dintre deciziile cele mai importante pentru preşedinte'', a adăugat el, subliniind că hotărârile emise de către această instituţie au un impact direct asupra economiei, securităţii, drepturilor şi vieţii cotidiene a americanilor. După aproape două săptămâni de la decesul judecătorului conservator Antonin Scalia, Obama enumeră calităţile pe care va trebui să le aibă, în opinia sa, înlocuitorul lui Scalia: ''Un parcurs ireproşabil. Un profund respect pentru rolul sistemului judiciar. O fină înţelegere a lumii şi a modului în care ea funcţionează''. ''Iată ce am eu în minte în momentul în care îmi îndeplinesc datoria constituţională. În momentul în care senatorii se pregătesc să-şi îndeplinească datoria, evaluând persoana pe care o voi numi, sper că vor acţiona rapid pentru a o confirma, pentru continuarea îndeplinirii în totalitate de către Curtea Supremă a rolului său pentru poporul american'', a adăugat Obama. Cea mai înaltă instanţă judiciară americană are acum patru judecători conservatori şi patru progresişti, făcând să planeze riscul de egalitate privind viitoarele sale decizii, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.