Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia la locale în București: dreapta se logodește greu

Gabriela Firea este, în prezent, singurul candidat de stânga care a anunțat că vrea un nou mandat la Primăria Capitalei. În schimb, dreapta este indecisă pentru un candidat unic, Nicușor Dan fiind susținut de USR București, Vlad Voiculescu de PLUS, iar liberalii tind să dorească un candidat propriu, scrie Mediafax.

Actualul edil al Capitalei a anunțat, încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, că ar dori să candideze pentru un al doilea mandat. Firea a reiterat, la începutul acestei luni, și a precizat că este „pregătită de luptă”.

Ea a explicat că vrea să finalizeze proiectele începute la PMB și a decis să candideze, în ciuda faptul că fiii ei i-au spus să nu mai intre în competiție, deoarece riscurile sunt foarte mari.

Referitor la alegerile locale din vara acestui an, liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a invitat Pro România și ALDE la o eventuală colaborare între cele trei partide.

Și Nicușor Dan a anunțat că vrea să candideze la Primăria Generală. USR București a validat sprijinirea acestuia, în calitate de candidat independent. De asemenea, partidul condus de Dan Barna a schimbat statutul formațiunii astfel încât să poată fi susținuți candidați independenți la locale.

Nicușor Dan a făcut în nenumărate rânduri apel la partidele de dreapta să se unească în susținerea unui candidat unic la PMB. Deocamdată, PLUS îl susține pe fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu pentru șefia Primăriei Generale, în timp ce PNL este indecis cu privire la subiect.

Partidul lui Dacian Cioloș a comandat un sondaj din care ar reieși că Vlad Voiculescu este la egalitate cu Nicușor Dan în intenția de vot.

La prezentarea de marți a cercetării sociologice, Voiculescu l-a invitat pe Nicușor Dan să semneze un acord prin care să se angajeze la susținerea unui candidat comun al Alianței cu USR. În replică, acesta a spus nu este nevoie să semneze un acord scris pentru susținerea unui candidat comun cu PLUS pentru funcția de primar general, deoarece este „om de onoare”.

Data limită până la care trebuie desemnat candidatul comun al Alianței USR-PLUS este 15 martie.

PNL ar vrea, pe modelul localelor 2016, propriul candidat la șefia PMB

În schimb, Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că PNL va avea un candidat propriu în cursa pentru Primăria Capitalei, iar acesta va fi desemnat în urma unei cercetări sociologice ample și în urma unei testări a potențialilor membri eligibili pentru poziție.

Liderul liberalilor a mai precizat că informația apărută în spațiul public potrivit căreia președintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut să candideze la Primăria Capitalei este „o minciună gogonată”.

PMP are proprii candidați la Primăria Generală și la cele de sector. Astfel, fostul prezidențiabil al PMP Theodor Paleologu va fi susținut la șefia PMB, iar liderul partidului Eugen Tomac va fi candidat pentru Primăria Sectorului 1. Pentru Sectorul 2 va candida Mihail Neamțu, la Sectorul 3 - Ioan Constantin, la Sectorul 4 - Ștefănel Marian, la Sectorul 5 - Lucian Iliescu, iar la Sectorul 6 Ștefan Florescu. În aceste condiții șeful PMP București, deputatul Sebastian Moise, speră la un scor onorabil care să pună partidul său la masa puterii.

Pe de altă parte, Theodor Paleologu, a declarat, pe 4 ianuarie, că îl va susține pe Nicușor Dan la alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei, dacă nu se va reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Totodată, Ludovic Orban a anunțat, la finalul întâlnirii cu Klaus Iohannis, vineri la Palatul Cotroceni, că a stabilit cu președintele organizarea de alegeri anticipate. Premierul a explicat că a decis alături de șeful statului ca anticipatele să aibă loc odată cu localele sau la o dată apropiată de locale.

Cum a câștigat Firea și PSD alegerile locale în Capitală

Gabriela Firea a câștigat un mandat la Primăria Capitalei, la alegerile din luna iunie a anului 2016, cu prezență la vot pe București de 33,31%. PSD a câștigat și toate primăriile de sector. Dan Tudorache la Sectorul 1, Mihai Toader la Sectorul 1, Robert Negoiță la Sectorul 3, Daniel Băluță - Sectorul 4, Daniel Florea - Sectorul 5 și Gabriel Mutu - Sectorul 6.

Conform rezultatelor finale, Gabriela Firea a avut 42, 97 %, Nicuşor Dan (USB) a obţinut 30,52 %, iar Cătălin Predoiu (PNL) a avut 11,18 %, iar Robert Turcescu (PMP) - 6,46 %.

Opoziția nu a reușit atunci să se ralieze în jurul unui candidat unic care să o concureze pe Gabriela Firea.

PNL a schimbat nu mai puțin de patru candidați în acel an pentru Primăria Capitalei. Primul care s-a anunțat a fost Cristian Bușoi, la începutul lui aprilie 2016, însă liberalii au decis să îl retragă din competiție după ce în sondaje a scos un scor mai slab decât Ludovic Orban.

Actualul președinte al PNL avea să fie al doilea candidat al partidului pentru șefia PMB. Pe la jumătatea aceleiași luni, Ludovic Orban a anunțat că se retrage din cursă, în contextul în care era cercetat penal de DNA.

Ancheta procurorilor fusese demarată, iar Ludovic Orban pus sub control judiciar, pentru că acesta și-ar fi folosit influența în scopul obținerii de foloase necuvenite. Potrivit DNA, Orban ar fi solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu suma de 50.000 euro pentru campania electorală din vara lui 2016. Pe 5 martie 2018, instanța supremă l-a achitat definitiv pe liderul PNL.

Următorul candidat pe care avea să îl susțină PNL pentru funcția de primar general al Bucureștiului a fost Marian Munteanu. Cu toate acestea, la doar o săptămână el este retras din competiție, în favoarea lui Cătălin Predoiu.

Decizia PNL a venit pe fondul unui val de critici din partea societății civile pe motiv că Marian Munteanu e incompatibil cu valorile europene și democratice și a dat dovadă de simpatii față de mișcarea legionară, de care nu s-a dezis niciodată.

Pe 15 aprilie 2016 a reacționat și președintele Klaus Iohannis care a spus că nu l-a propus și nici nu l-a susținut pe Marian Munteanu. Șeful statului a adăugat că nu are nicio implicare în desemnarea lui Munteanu candidat la Primăria Capitalei, decizia aparținând conducerii PNL.

După ce a fost desemnat candidatul PNL la Primăria Generală, Cătălin Predoiu a afirmat că își asumă responsabilitatea, laolaltă cu întreg partidul, pentru eșecul candidaturii lui Marian Munteanu. El a explicat atunci că nu a fost la curent cu toate declarațiile acestuia din anii ’90.

Totuși, Predoiu avea să se claseze pe locul al treilea la alegeri.

Imediat după anunțarea datelor exit-poll-urilor, Cătălin Predoiu a anunțat că demisionează de la șefia PNL București. El a mai admis că rezultatul a demonstrat că „o coalizare a dreptei ar fi făcut ca primarul Capitalei să nu fie Gabriela Firea, ci Nicușor Dan”, în condițiile în care a refuzat să se retragă din cursă în favoarea acestuia.

Vezi si: ALERTĂ - Lovitură cruntă pentru România: Comisia Europeană a suspendat finanțarea celui mai important proiect de infrastructură (fost ministru) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.