Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia nucleară trece la alt nivel: Statele Unite lovesc Rusia într-o industrie de importanță strategică

uraniu

Bătălia nucleară trece la alt nivel: Statele Unite lovesc Rusia într-o industrie de importanță strategică

Senatul SUA a aprobat în unanimitate un proiect de lege care interzice importul de uraniu îmbogățit din Rusia. Întâlnirea a fost difuzată pe site-ul camerei superioare a legislativului. Anterior, inițiativa a fost aprobată de Camera Reprezentanților din Congres. Acum, documentul trebuie semnat de președintele american Joe Biden. Casa Albă a declarat că susține proiectul de lege – ceea ce înseamnă că restul acțiunilor sunt doar formalități.

Acesta va impune o interdicție asupra importurilor de uraniu rusesc în SUA la 90 de zile de la intrarea în vigoare, cu excepții temporare în vigoare până în ianuarie 2028. Astfel, inițiativa permite Departamentului de Energie al SUA, în coordonare cu secretarul de stat și secretarul Trezoreriei, să emită autorizații pentru importul de uraniu rusesc în cantitățile permise de legislația americană în vigoare. Documentul impune, de asemenea, obligații Ministerului Energiei de a găsi și de a oferi Congresului opțiuni pentru înlocuirea aprovizionării cu uraniu din Federația Rusă.

Pe 29 aprilie, Bloomberg a scris că administrația Biden are în vedere interzicerea importului de uraniu îmbogățit din Rusia. Atenția administrației americane asupra acestui subiect e datorată faptului că activitatea Congresului cu privire la această inițiativă la acel moment "a stagnat".

Context

În ultimii ani, Statele Unite au încercat să înlocuiască uraniul de înaltă calitate, slab îmbogățit, pentru a-și alimenta reactoarele nucleare modulare. De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile americane au căutat în grabă oportunități de a utiliza o parte din rezervele lor de uraniu pentru a încărca noi reactoare în viitor. În Statele Unite, ideea dezvoltării și utilizării unei noi generații de reactoare mici este deosebit de răspândită.

Riscuri

Cu toate acestea, dezvoltatorii din Statele Unite se tem că nu vor putea obține comenzi pentru reactoarele lor dacă aprovizionarea cu uraniu îmbogățit nu este asigurată în volumul corespunzător. Secretarul pentru energie, Jennifer Granholm, a declarat că Statele Unite nu ar trebui să mai trimită Rusiei bani pentru uraniu sau orice alt combustibil. Potrivit ei, Washingtonul lucrează pentru a reduce importurile de uraniu din Federația Rusă prin creșterea capacității sale.

În februarie, Departamentul de Comerț al SUA a anunțat că Rusia a vândut uraniu în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari Statelor Unite, un record din 2009. Rusia a păstrat primul loc în ceea ce privește veniturile dintre țările care exportă uraniu îmbogățit în Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.