Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia pe petroliere intră într-o nouă fază: Iranul anunță că Arabia Saudită a eliberat o navă iraniană

petrolier

Teheranul a anunţat duminică "eliberarea" în ajun de către Arabia Saudită a unui petrolier iranian reţinut în aprilie din cauza unei probleme tehnice, relatează AFP.

Vasul Happiness 1 "a fost eliberat în urma negocierilor şi se îndreaptă către Golful Persic", a afirmat ministrul iranian al transporturilor, Mohammad Eslami, citat de agenţia oficială de presă Irna.

Citește și: Mega surpriză pentru Ion Țiriac! Cadou imens pentru acesta: Ii cedez gratuit pachetul majoritar de acțiuni

Agenţia oficială a Ministerul iranian al Petrolului a explicat că petrolierul iranian a fost constrâns să oprească pentru reparaţii în portul Jeddah din vestul Arabiei Saudite după o "pană de motor" în Marea Roşie, informează agerpres.ro.

Iranul şi Arabia Saudită, state vecine separate de apele Golfului, sunt angajate într-un război pentru influenţa regională şi au rupt relaţiile diplomatice în urmă cu peste trei ani.

Citește și: Traian Băsescu, declarație bombă: Iohannis i-a păcălit pe români

Anunţul "eliberării" petrolierului iranian survine în contextul în care vineri autorităţile iraniene au sechestrat, vineri, un petrolier britanic, afirmând că a fost implicat într-un accident, explicaţie respinsă de Londra, care a evocat un gest de ostilitate.

Emisarul iranian în Marea Britanie, Hamid Baeidinejad, a transmis duminică pe Twitter că "guvernul britanic ar trebui să ţină în frâu forţele politice interne care vor escaladarea tensiunilor bilaterale dincolo de problema navelor, lucru periculos şi neînţelept într-un moment sensibil în regiune", adăugând că Iranul este "gata pentru diferite scenarii".

Citește și: Detalii despre soția lui Călin Popescu Tăriceanu! Cât încasează aceasta,dar și ce cadouri i-a facut soțul

Sultanatul Oman, care împarte cu Teheranul controlul strâmtorii Ormuz, unde a fost sechestrat petrolierul britanic Stena Impero, a făcut apel în ce-l priveşte duminică la autorităţile iraniene să elibereze nava şi la "reglementarea diplomatică a diferendelor dintre Iran şi Marea Britanie".

Ministrul iranian al petrolului, Bijan Zanganeh, a asigurat duminică, potrivit agenţiei Shana, că exporturile de petrol ale ţării nu au avut de suferit în urma recentelor incidente cu petroliere din Golf.

Citește și: Unul dintre giganții operatorilor de telefonie mobilă taie în carne vie! Concedieri pe bandă rulantă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.